Monica Dajbog: 17 esetleges választási incidensről érkezett bejelentés vasárnap a déli órákig

Monica Dajbog: 17 esetleges választási incidensről érkezett bejelentés vasárnap a déli órákig
17 esetleges választási incidensről érkezett bejelentés vasárnap a déli órákig, közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

‘Mindeddig nem történtek olyan súlyos incidensek, amelyek kihathattak volna a közrendre vagy a választások megfelelő menetére’ – hangsúlyozta Dajbog a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtónyilatkozatában.

Rámutatott, Marcel Vela belügyminiszter minden egyes megyébe küldött szakembereket a belügyminisztérium központi struktúráitól, akik segítenek a helyi hatóságoknak a lehető leggyorsabban megoldani az incidenseket.

‘A belügyi tárca képviselői minden egyes incidensről szóló bejelentést ellenőriznek. Mindeddig öt bejelentés bizonyult téves riasztásnak. Egyetlen, 500 lej értékű bírságot róttak ki a hatóságok, Olt megyében, az 112-es sürgősségi hívószám nem megfelelő használata miatt. Több bejelentés ellenőrzése még folyamatban van’ – mondta Dajbog.

A belügyminisztériumi szóvivő szerint ugyanakkor több esetben is szükség volt a mentőszolgálat közbelésére: Vaslui megyében például rosszul lett az egyik szavazókörzeti iroda elnökhelyettese és a bizottság egy másik tagja, Ilfov megyében pedig egy nőt kellett kórházba szállítani, miután rosszul lett a szavazóhelyiségben. Vrancea megyében egyik szavazóirodában ideiglenesen meg kellett szakítani a szavazási folyamatot, mert a bizottság elnöke rosszul lett és orvosi ellátásra volt szüksége.

Suceava megyében két szavazókörzetben szünetelt az áramszolgáltatás, értesítették az illetékeseket.

Monica Dajbog hozzáfűzte, az esetleges incidensekről beérkező jelentések többnyire egy-egy pecsét hiányáról szóltak, vagy arról, hogy a szavazóirodákban a választókat próbálták meggyőzni, hogy bizonyos jelöltre üssék a pecsétet.

‘Emlékeztetünk, hogy 1500 és 4500 lej közötti bírsággal sújthatók azok, akik a szavazókörzetek székhelyén tanácsolni próbálják a szavazóknak, hogy kire szavazzanak, illetve kire nem. Ugyanekkora összegű büntetés róható ki azokra is, akik 7 és 21 óra között alkohollal kereskednek, vagy ezt fogyasztanak a szavazóhelyiségek közelében. Ugyanakkor 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést is kiróhatnak azokra, akik pénzt vagy más javakat ajánlanak fel a szavazóknak, hogy egy bizonyos jelöltre voksoljanak’ – hangsúlyozta Dajbog.

A többes szavazás vagy a hamis személyazonosító okmánnyal való voksolás hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után, akárcsak a választójog gyakorlásának bármilyen eszközzel való akadályozása – mondta még a belügyi szóvivő.

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .