Moldova megválasztott elnöke visszavonja Traian Basescu moldovai állampolgárságát

Igor Dodon, Moldova megválasztott elnöke
Igor Dodon, Moldova megválasztott elnöke
Igor Dodon, Moldova megválasztott elnöke egy szerda esti moldovai televíziós műsorban kijelentette: beiktatása után azonnal kezdeményezi Traian Basescu volt román elnök és felesége moldovai állampolgárságának visszavonását – közölte az Agerpres román hírügynökség csütörtökön.

A Moszkva-barát szocialista politikus november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást, beiktatása december 23-án lesz. Traian Basescu volt román elnök és felesége a választási kampányban, november 3-án tette le Chisinauban a moldovai állampolgársági esküt. A gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

Igor Dodon szerdán kijelentette: a moldovai hatóságok Traian Basescu esetében nem tartották be az állampolgárság megadásának a procedúráját. Erre épül majd az állampolgárság megvonását kezdeményező beadvány.

“Ha Basescu a Moldovai Köztársaság állampolgára akar lenni, törvényesen kell az állampolgárságot megszereznie, úgy, ahogy az jár” – idézte az Agerpres a megválasztott államfő szavait.

A romániai politikában a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Traian Basescu számít Romániában a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. A PMP a szavazatok öt százalékát szerezte meg a vasárnap tartott romániai parlamenti választásokon. Basescu még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.

(MTI)