Móka-szilveszter – újratöltve, telt ház előtt

Móka-szilveszter – újratöltve, telt ház előtt
© Fotó: Szabó Szilveszter
Bihar megye – Csak azért nem mondhatjuk, hogy a csillárón is lógtak az érmihályfalvi Móka színjátszócsoport szombati kabaré-előadásán, mert a kultúrház nagytermében nincs ilyen világítási alkalmatosság.

 

 

Szokásához híven szilveszter után két héttel megismételte óévbúcsúztató kabaréját az elmúlt szombaton este az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport. A szervezők az előadás megkezdése előtt örömteli gonddal szembesültek: a kultúrházban nem találtak elegendő pótszéket a nézőtér “megnagyobbítására”, így sokan állva nézték meg a Tanulj, tinó… című előadást, de nem bánták meg a fáradságot. Az összeállítás alaptémája az oktatás volt, pontosabban a romániai közoktatás áldatlan állapota. Erre az “áldatlanságra” utalt már az egykori nagysikerű Sandokan című film átírt betétdala is, melyből megtudtuk: a “Sándorkám” nevű diák tanulhat, aztán úgy járhat majd, mint az a bizonyos tinó…

 

Fonákságok

 

A csoport vezetője, Szabó János felvezető konferanszában örömének adott hangot, hogy az előadáshoz nem szükséges székeket is le kellett vinni a színpadról, annyian kíváncsiak előadásukra. Az első műsorszám az évenként visszatérő falugyűlés helyett egy szülői értekezlet volt – a témához bőven volt nyersanyag, hiszen a társulatban több pedagógus is van. Az oktatás-téma aztán visszaköszönt még például a tavalyi érettségi eredmények, illetve a vizsga lebonyolításának körülményeit pellengérre állítva is. A politikai, társadalmi és gazdasági válsággal kűzdő, a korrupcióval bőven átszőtt országban élés nehézségeit, ugyanakkor fonkásgait jelenítették meg több jelentben (például mihez vezethet a nyugdíjkorhatár emelése, hogyan működnek a roma-programok), voltak jelenetek egy, már nem éppen mézes heteit élő házaspár mindennapjaiból, és egy Rejtő Jenő-klasszikus is színre került.

 

Ha tudásod van

 

A jelenetek között bőven voltak énekszámok is Boros Emőke, Gyenge Attila, Bara Dávid, Boros József, Szabó János, Horváth Zsolt és Kovács Nikolett előadásában. Apropó énekesek, az X Traktor című tehetségkutató műsor kulisszatitkait is megismertük. Az előadás azért mégis optimistán zárult, hiszen – ahogyan Szabó János búcsúzott – reméljük megérjük még, mikor újra érdemes lesz tanulni, és megint az ész lesz az, ami számít. Ezt sugallta a fináléban előadott dal is, melyet a legutóbbi labdarúgó világbajnokság alkalmával ismerhettünk meg (Wavin’ Flag), s melynek “mókásított” változata szerint “Ha tudásod van, élsz boldogan”, illetve “Lehetsz te pénzes zsák, de többet ér a barátság”. A Móka legközelebb szombaton, január 21-én 18 órától Érsemjénben adja elő kabaréját, az előadásra ingyenes a belépés.

Rencz Csaba