ERDON Helyi hírek

2008.02.16. 15:39

Levegő szennyeződést mérő állomást avattak

<p>Marosvásárhely – A levegő szennyeződését percenként mérő állomást avattak Marosvásárhely központjában.</p>

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter jelenlétében avatták fel egyiket azon a modern technikával felszerelt állomások közül mely percenként méri a levegő szennyeződésének szintjét. Jelenleg még egy ilyen jelegű állomás a régi repülőtérnél van elhelyezve, de a közeljövőben a polgármesteri hivatal épületében is helyet kap egy mérő állomás.

A 37 megyében elhelyezett 117 mérőállomás az ipari, városi, külvárosi és vidéki levegő szennyeződését fogja mérni. A hálózatban kötött 68 állomásból 34 kültéri mely a zsúfolt közlekedési pontokon és 34 beltéri mely a zsúfolt beltéri helyeken méri a szennyeződés szintjét.

Az állomásokat melyek többek között a por, a szulfdioxid, a szénmonoxid mértékét mérik a tavaszig tesztelik. A rendszer rugalmas így minden helység jellegzetességének megfelelően a rendszer által mért elemekhez újakat lehet társítani, mint például Marosvásárhely esetében az Azomures vegyipari kombináttól származó ammónia szint mérését. A levegő szennyeződését mérő rendszerhez társul a www.calitateaer.ro honlap melyen nem csak számokban hanem grafikai kimutatásban is meg lehet tekinteni a levegő szennyeződésének szintjét egy adott helységben, természetesen ahol mérő állomás is működik.

Az országos befektetés értéke 14 millió euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!