ERDON Országos hírek

2007.07.31. 13:17

Javaslatokból nincs hiány

<p>Az RMDSZ az alábbi célok megvalósításához kér együttműködést az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácstól, a Székely Nemzeti Tanácstól és más erdélyi magyar szervezetektől.</p>

A magyar nemzeti közösség erős politikai képviseletének biztosítása érdekében választási együttműködést kell kialakítani, beleértve szükség esetén olyan közös Európai parlamenti választási lista elfogadását, amely megfelel a magyar választók akaratának.

A különböző autonómia-formák létrehozásához meg lehet állapodni egy közös cselekvési tervben, mely magában foglalja az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi törvénytörvénytervezet támogatását, a székelyföldi önkormányzatok által megalakított Szövetség a Székelyföldért Egyesület működésének támogatását; a romániai közigazgatás általános decentralizációjának további szorgalmazását; a gazdasági fejlesztési régiók átszervezéséről szóló RMDSZ-tervezet támogatását. Mindemellett a területi autonómiára vonatkozó közös koncepciót kell kialakítani.

Oktatás, infrastruktúra

Az anyanyelvű oktatás terén célul tűzték ki új önálló elemi és középfokú oktatási intézmények létrehozását, elsősorban a szórványban; az állami magyar felsőoktatás bővítését, az önálló karok létrehozását a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, az önálló állami magyar egyetem visszaállítását és a magyar nyelvű egyházi vagy alapítványi felsőoktatás megerősítését.

Az RMDSZ támogatást kér a restitúciós törvény alkalmazásának felgyorsításához, kéri továbbá, hogy közösen vállalják az Erdély infrastrukturális fejlesztésére és modernizációjára vonatkozó, a szövetség által kidolgozott programot és elvárja, hogy támogassák az RMDSZ ezirányú kormányzati és önkormányzati tevékenységét.

Közös jövőképet!

Ugyancsak közösen kellene képviselni és érvényesíteni a fiatalok szülőföldön való megmaradását célzó programot. Közös megoldásokat kel kidolgozni a szociálisan nehéz helyzetben lévők segítésére, beleértve a jelenlegi nyugdíjreform támogatását is. Kezdeményezni kell egyeztető fórumokat, ahol a romániai magyar értelmiségiek, civil szervezetek és egyházak véleményt cserélhetnek a vitás kérdésekben. Végezetül olyan választójogi törvény kialakításához kérte az RMDSZ az EMNT és az SZNT támogatását, amely ezután is biztosítsa a magyar közösség arányos képviseletét a parlamentben és az önkormányzatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!