Módosulhat a gyermeknevelési támogatás

Módosulhat a gyermeknevelési támogatás
A Képviselőház Munkaügyi és Szociális Védelmi Bizottsága javaslatot tett a gyermeknevelési támogatást szabályozó törvény módosítására, jelentősen megemelve a juttatások összegét.

A minimális havi támogatás a bruttó minimálbér legalább 85%-a lenne, tehát a jelenlegi 600 lejről több mint 1000 lejre emelkedne ez az összeg, a 2016 májusától érvényes 1250 lejes minimálbért véve alapul. Egy másik jelentős módosítás abban állna, hogy a gyermekkel otthon maradó szülő, attól függetlenül, hogy 12 vagy 24 hónapra veszi ki gyermeknevelési szabadságát, ugyanannyi támogatásban részesül majd. Az a szülő, aki az első 12 hónap után visszatér a munkába, a minimális garantált juttatás 50%-át kitevő bónuszt kap majd, ami a jelenlegi számítások szerint több mint 500 lejre emelkedne.

A képviselők ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a támogatás kiszámításakor az utóbbi 2 évben ledolgozott utolsó 12 hónap jövedelmét veszik majd alapul, és eltörlik a havi juttatás összegének felső korlátját is, ami jelenleg 3400 lej. A módosításokat minden párt képviselői támogatták. Ana Costea munkaügyi miniszter is jelen volt a tárgyaláson, ahol kifejtette, hogy nem támogathatja teljes egészében a módosításokat, hiszen ez évente kb. 180 millió lejes többletösszeggel terhelné meg a költségvetést, ami nem volt beütemezve. A módosítások 2016. július 1-jétől léphetnek életbe, ha az alsóház is megszavazza ezeket.