Módosul a hőenergia ára, a lakosság ugyanannyit fizet

Módosul a hőenergia ára, a lakosság ugyanannyit fizet
A nagyváradi helyi tanács hétfői ülésén szavazták meg a hőenergia-árak módosulására vonatkozó határozattervezetet. A lakossági fűtés ára is nő, jó hír azonban az, hogy a szubvenciónak köszönhetően a magánszemélyek annyit fizetnek, mint eddig.

A napirendi pont tegnapi vitáján Liviu-Mihai Sabau Popa szociáldemokrata párti helyi tanácsos azt kérdezte, hogy mivel magyarázható az, hogy növekszik a hőenergia előállítási költsége azok után, hogy az önkormányzat a váradi hőerőművet teljesen modernizálta és nagyon sok pénzt költött a fűtési fővezetékek felújítására. Stănel Necula, a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat igazgatója erre reagálva elmondta, hogy a módosításokra többek között azért van szükség, mert az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) 2017. április 1. hatállyal liberalizálta az energiaárakat, így kiegyenlítődött a lakossági és a nem lakossági hőenergia ára, és ezzel emelkedett a hőenergia előállítási költsége is. A maga során Florin Birta alpolgármester kifejtette, hogy az áremelést az is indokolja, hogy az évente elvégzett energetikai tanulmány kimutatta, hogy a valóságban elvesző hőenergia nagyobb, mint amekkora érték a műszaki könyvben becslésként szerepel. Hozzátette, hogy a határozat-tervezet elfogadása esetén a szekunder vezetékekre kötött nem lakossági fogyasztók számára lényeges mértékben nőni fog a hőenergia ára a városban, ezzel szemben a fővezetékre csatlakozott nem lakossági fogyasztók hőenergia-költsége csökkenni fog. A lakossági fogyasztók esetében a termelési ár növekedni fog mind a fő-, mind a szekunder vezetékekre csatlakozott ingatlanok esetében, a kiszámlázott energia-ár azonban nem fog változni, ugyanis az önkormányzat a termelési ár növekedésével megegyező mértékben fogja emelni a lakossági hőenergia-fogyasztás szubvencióját is.

Árak

A szociáldemokrata párti frakció ellenszavazatai mellett elfogadott határozat értelmében a fővezetékre csatlakozott nem lakossági fogyasztóknak a hőenergia gigakalóriakénti ára 3,40 százalékkal 268,2 lejről 259,1 lejre csökken, ezzel szemben a szekunder vezetékekre csatlakoztatott nem lakossági fogyasztók számára a hőenergia 16,5 százalékkal többe fog kerülni, ugyanis az ár gigakalóriánként 335,5 lejről 390,9 lejre fog emelkedni. A fővezetékekre csatlakoztatott lakossági fogyasztók esetében 230,8 lejről 239,4 lejre, míg a szekunder vezetékre csatlakoztatott lakossági fogyasztóknak 294,7 lejről 304,1 lejre emelkedett a hőenergia ára. Jó hír azonban az, hogy előbbiek továbbra is 225, utóbbiak pedig 255 lejt fizetnek gigakalóriánként a nagyváradi önkormányzat által fizetett szubvenciónak köszönhetően. A város eddig is fizetett bizonyos mértékű szubvenciót a lakossági hőenergia-fogyasztásra, a most elfogadott módosítás után gigakalóriánként további 8,63, illetve 9,46 lejjel növeli a támogatást a fő- illetve szekunder vezetékekre kötött ingatlanok fogyasztása után annak érdekében, hogy a lakossági számlázási ár ne változzon.

Pap István