Módosította a kormány a gépkocsik forgalmi engedélyéről szóló jogszabályt

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
A kormány pénteki ülésén rendelettel módosította a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-es sürgősségi kormányrendeletet és bevezette a forgalomi engedély felfüggesztésének fogalmát. Ez egy olyan adminisztratív lépés, amely átmenetileg megtiltja a jármű forgalomba helyezését és közlekedését, anélkül azonban, hogy törölné a forgalomból.

A kormány közleménye szerint a rendelet kimondja, hogy felfüggesztés esetén a gépkocsi továbbra is a tulajdonos nevén szerepel az országos vezetői engedély- és gépjármű-nyilvántartó hivatal regiszterében azzal a megjegyzéssel, hogy felfüggesztették a forgalmi engedélyét.
A rendelet szerint a forgalmi engedély felfüggesztése nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól.
A rendelet szerint a forgalmi engedélyt hivatalból felfüggesztik, ha adásvétel esetén az új tulajdonos nem kéri legtöbb 90 napon belül a gépkocsi átírását a saját nevére, és akkor is, ha lejárt a jármű műszaki vizsgája.
A jogszabály előírja, hogy a különböző intézmények kötelesek egymást tájékoztatni a gépjármű adásvételekről és lehetőséget teremt a rendőrségnek, hogy betekintést nyerjen a vezetői engedély- és gépjármű-nyilvántartó hivatal regiszterébe azért, hogy leellenőrizze a járművek műszaki vizsgájának adatait.

www.agerpres.ro