Módosítás a panaszok hatására

Változik a Nagyvárad történelmi belvárosának turisztikai és gazdasági fellendítését célzó szabályzat. Fotó: Alexandru Nițescu
Változik a Nagyvárad történelmi belvárosának turisztikai és gazdasági fellendítését célzó szabályzat. Fotó: Alexandru Nițescu
A számos panasz hatására némi engedményt tett Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a belvárosi üzleteket üzemeltető cégeknek: rövidül a kötelező nyitvatartási órarend.


Változik a Nagyvárad történelmi belvárosának turisztikai és gazdasági fellendítését célzó szabályzat, jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester, aki elöljáróban emlékeztetett arra, hogy a szabályzat a Fő utca korzóján, a Zöldfa (Alecsandri), a Kossuth (Independenței), a Madách Imre és a Patrioților utcákon, valamint a Szent László és a Bémer téren működő üzlethelyiségekre vonatkozik. Bolojan elmondta, hogy a szabályzat elfogadásától számítva e hónap elejéig mintegy ötven panasz, észrevétel érkezett a városházára az érintett vállalkozók részéről, akik többek között azt jelezték, hogy egynél több embert kellene felvenniük azért, hogy biztosítani tudják a napi tizenegy órás kötelező nyitvatartási időt, márpedig nincs alkalmazható munkaerő, továbbá azt sérelmezték, hogy szombaton és vasárnap nyitvatartásra kötelezik őket, ami veszteséget okoz nekik.

Módosítások

„Ezek a meglátások részben igazak” – összegezte a panaszokat Ilie Bolojan, hozzátéve, hogy az első fél, vagy egy évben valóban nem lesz jelentősebb forgalmuk az üzleteknek, de más városok tapasztalatai azt mutatják, hogy amint a helyiek és a turisták megtudják az új órarendet, akkor már beindul majd a forgalom is. A panaszok hatására a városvezetés három módosítást eszközölt a szóban forgó szabályzatban, amelyek közül a legfontosabb az, hogy csökken a hétvégi kötelező nyitvatartási órarend: szombaton az eddigi 11–19 óra helyett 11–17 órák között kell nyitva tartani, a vasárnapi kötelező nyitvatartási időintervallum 12–18 óráról 12–17 órára csökken. További módosítás az, hogy azon üzlethelyiségek esetében, ahol több engedéllyel rendelkező magánvállalkozó tevékenykedik, elég lesz ha csak az egyik tart nyitva, a harmadik módosítás pedig az, hogy azokra az üzlethelyiségekre, amelyekbe a belső udvarokból lehet bemenni, nem alkalmazzák a szabályzatot. A módosított szabályzatról soron következő ülésén szavaz majd a váradi helyi tanács.
Pap István