Modernizálódó Tatra villamosok

Nem lehet ráismerni: a tervek szerint így fognak majd kinézni a felújított Tatra villamosok
Nem lehet ráismerni: a tervek szerint így fognak majd kinézni a felújított Tatra villamosok
A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén elfogadta a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) Tatra típusú villamosainak felújítására vonatkozó határozattervezetet.

A felújítandó Tatra villamosok prototípusa már június közepén elkészülhet, és azt követően rendelhetik meg a prototipus legyártását, mondta lapunknak a tegnap egyhangúlag megszavazott terv kapcsán Csuzi István, a HKV vezérigazgatója. A felújítási munkálatokat kivitelező céget közbeszerzési eljárás útján fogják kiválasztani. Az elfogadott határozattervezetben az áll, hogy a vállalatnak nincs elég pénze új villamosokat vásárolni, hiszen egy Siemens villamos 2008-ban 2.735.000 euróba került, tehát rövid- és középtávon nem lehet új villamosok vásárlásával megújítani a villamosparkot. Ezt figyelembe véve a legjobb megoldásnak az tűnik, ha a Tatra villamosokat újítják fel, áll a határozat-tervezet szakjelentésében. A HKV-nek hetven Tatra típusú villamosa van, melyek közül hatvanat az 1970–81 közötti időszakban gyártottak. A tegnap elfogadott gazdasági-műszaki mutatók szerint egy villamos felújítása mintegy 341 ezer euróba kerül majd.

Kívül-belül megújulnak

A felújítás nyomán nem csak külalakjában néznek majd ki jobban a Tatrák, de használati idejük is megnő legalább tizenöt-húsz évvel, ráadásul ezek a járművek környezetbarátabbak és energiatakarékosabbak is lesznek. Az elképzelések szerint a villamosoknak csak az alváza marad meg, de megújul a forgóváz, a felfüggesztés, a fékek, a lengéscsillapítók, modern kialakítást kap a karosszéria is, kicserélik az ajtókat és a villamosok belseje is megújul. Csuzi István elárulta, hogy a finanszírozás nagyságának függvényében tíz, húsz, vagy akár harminc Tatra villamost is sikerülhet felújítani.

Pap István

Címkék: , ,