Modernizálják a fűtésrendszert

Modernizálják a fűtésrendszert
Szatmár megye – Mezőteremen már fűtenek az iskolában, de a központifűtést beszerelését jövőhéten kezdik meg. Schwegler Árpád alpolgármestert kérdeztük.

A községhez tartozik 117 hektárnyi erdőterület, ami nagyban megkönnyíti a fűtés, ezáltal a kellemes hőmérséklet biztosítását a tanintézményekben, mondta el lapunknak Schwegler Árpád alpolgármester. Az előljáró tájékoztatása szerint, a hideg idő beállta óta fűtenek az iskolákban, mind Mezőteremen, mind pedig az adminisztrációs szempontok szerint hozzá tartozó Porteleken és Vezenden. Ezekben az intézményekben fával fűtenek, mivel a község erdejéből meghatározott famennyiséget kivághatnak, így ez a probléma meg van oldva.

A mezőteremi iskola nagy épületében a jövő hét folyamán kezdik meg a központifűtés rendszer kialakítását. A munkálatok költségeit, a román kormányhoz beadott nyertes pályázatból fizetik. 270000 lejt nyertek a rendszerre, mondta Schwegler. A munkálatok végzésére vonatkozó licitet már kiírták, a nyertes cég pedig november végére ígérte a munka befejezését. A központi fűtés fatüzelésű kazánnal lesz megoldva, mivel a községben nincs vezetékes gáz.

 

Utánpótlás

Szerencsére gyermekben egyelőre nincs hiány, mondta az alpolgármester. Mind a mezőteremi, mind a vezendi és porteleki iskolákban megvannak az osztályok. Mezőteremen V–VIII osztályig teljes évfolyamok vannak. Magyar tagozaton nincsenek szimultán osztályok, ellenben román tagozaton igen. Az óvodában sem mutatkoznak problémák, legalábbis egyelőre, tette hozzá Schwegler.