Modern vizsgáztatói módszer

Bihar megye – A számítógépes vizsgáztatási rendszer azt is lehetővé teszi, hogy lemérjék, az autóvezetői iskolák tanulói milyen arányban mentek át a vizsgákon. Ezeket az adatokat kifüggesztik a prefektrúra honlapján.

Mircea Ghitea prefektus a tegnapi sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy július 24-án, üzembe állításának első napján Nagyváradon a 156 jelentkező közül 39-nek sikerült az az autóvezetői jogosítvány megszerzésére szervezett számítógépes elméleti vizsga, akik közül később a gyakorlati vizsgán tizenöten mentek át. Csütörtökön reggel tíz óráig az elméleti vizsgára jelentkező 53 személy közül húsz vette sikeresen az elméleti próbát. A prefektus azt ígérte, hogy a Dunarii utca 2. szám alatti vizsgáztató központban egy várótermet is ki fognak alakítani, mert egyelőre ott nem kielégítőek a körülmények, hangoztatta. A vizsgaközpontban hétfőtől csütrötökig 8-16, pénteken pedig 8-12 órák között lehet elméleti vizsgát tenni minden gépjárművezetői kategóriában. Minden kérdéshez három válaszvariáns tartozik, melyek közül helyes lehet egy, kettő, vagy akár mind a három. Kiiktatták azt a variánst, mely szerint egyetlen válasz sem igaz.

Hogy is megy ez

A számítógépes elméleti vizsga két részből áll, egy három kérdésből álló tesztből, melynek során a kandidáns szokja a rendszert és magából a vizsgából, amelynek időtartama és a kérdések száma attól függ, hogy milyen kategóriájú gépjárműjogosítványra kíván szert tenni a jelentkező. Megjegyzendő, hogy a bemelgítésre szánt kérdések nem számítanak bele a vizsgába. A vizsgázónak azonnal tudomására hozzák a monitorra kiírva azt, hogy átment-e az elméleti vizsgán vagy sem. A próba során a vizsgáztatóberendezésre szerelt kamera fényképeket is készít a vizsgázóról, melyeket tárolnak későbbi ellenőrzések végett. Az A kategóriájú jogosítvány megszerzéséért folyó vizsgán húsz perc alatt kell válaszolni húsz kérdésre, itt maximum négy hibás választ lehet adni. B, C és D kategóriájú jogosítványok esetében a vizsga harminc perc hosszú és huszonhat kérdésből áll, maximum három hibalehetőséggel. Az E kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez az elméleti vizsga tizenöt perc, összesen tizenegy kérdésre kell válaszolni és két választ lehet elvéteni. A képernyőn folyamatosan látható az, hogy mennyi idő áll még a vizsgázó rendelkezésére. A jelenkezőnek lehetősége van arra, hogy visszavonjon egy választ annak elküldése előtt, ha úgy ítéli meg, hogy nem volt helyes a válasz, és arra is lehetősége van, hogy a késleltetés opcióval (amanare) először azokra a kérdésekre válaszoljon, amelyeket a legjobban tudja.

Pap István