Modern technológiával árvíz ellen

Modern technológiával árvíz ellen
Bihar megye – A Bihar-Hajdú Bihar eurorégió katasztrófavédelmi együttmûködésének hatékonyabbá tétele érdekében épít ki modern számítástechnikai hálózatot a romániai fél.

A Bihar Megyei Prefektúrán a témában pénteken tartott sajtótájékoztatón Mircea Ghitea prefektus elmondta, hogy a modern katasztrófavédelmi és elhárító számítástechnikai rendszer kiépítésének fõ célja lényegesen javítani az információáramlást, mely hatékonyabb és gyorsabb beavatkozást tesz lehetõvé fõleg áradások, de egyéb csapások (tûzesetet, szennyezés stb.) esetén is. A projekt megvalósításának költsége 497.500 euro, ebbõl 440 ezer euro az Európai Unió Phare CBC programjának vissza nem térítendõ támogatása, míg a fennmaradó összeget a Bihar Megyei Tanács fizeti.

 

Info-árvizvédelem

A projektet szeptember elsején kezdik el, és 15 hónap múlva már mûködnie kell a videokonferencia típusu kommunikációs rendszernek, a VoIP, automatikus figyelmeztetõ telefonhálózatnak és addigra kell elkészüljön Bihar megye digitális térképe is. Antal Eugen programkoordinátor elmondása szerint ennek a rendszernek köszönhetõen az egséz megyét tizenöt perc alatt lehet majd értesíteni arról, hogy valahol a megyében árvíz, vagy egyéb természeti katasztrófa történt és a magyar félnek is gyorsabb, pontosabb információkat lehet majd továbbítani. A videokonferencia rendszerrel a megye nagyobb helyi hatóságait látják el, míg a telefonhálózathoz a megye összes helyi önkormányzatát csatlakoztatni kívánják.

 

Jöjjenek az IT-sek!

Ezt az informatikai rendszert egy nagyváradi központból fogják irányítani és kezelni. A központba kilenc számítástechnikai szakembert fognak felvenni, akik elsõ körben hétfõig adhatják le önéletrajzukat a megyei tanácsnál, de Stefan Seremi, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy a mintegy két hét múlva sorra kerülõ vizsga elõtt egy nappal még benyújthatják önéletrajzukat, azok, akik a központban kívánnának dolgozni. A projekt partnere az Arad, Temes, és Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, társult szervezetként pedig csatlakozott hozzá több megyei intézmény, mint például a rendõrség, a tûzoltóság, a vízügyi igazgatóság, vagy a Vörös Kereszt.

 

Pap István