Modern röntgendiagnosztika és jól felszerelt labor a prioritások között

Modern röntgendiagnosztika és jól felszerelt labor a prioritások között
Szatmár megye – A Megyei Sürgősségi Kórházat átvette a megyei tanács, s ezzel együtt az évek óta halogatott problémákkal kell szembenézniük. A súlyponti kórház felszereléséhez uniós pénzekre van szükség.

Bár a Megyei Sürgősségi Kórház járványos betegekkel foglalkozó osztályát befogadó épület teljes rehabilitációja a legnagyobb bizonyíték arra, hogy az egészségügy miniszter ígéretei nem pusztába kiáltott szavak, mégsem lehet pusztán a kormánytámogatásra számítva rendezni az egészségügy helyzetét. Ezen elv mentén folytat folyamatos tárgyalásokat Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke a Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Zrt. vezetőivel. A tárgyalások második szakaszában a két intézmény projektek írásáért felelős részlegei felkutatják a még rendelkezésre álló lehetőségeket, ami a két ország közös pályázatai útján lehívható összegeket illeti. Ezt követően pedig a két szomszédos megye kórházainak szakemberei határozzák majd meg, hogy mi élvezzen prioritást. Ebből a szempontból Szatmár megye előnyben van, hiszen nincsen olyan terület, amelyen ne lehetne javítani. „Első körben az imaginisztikára szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani” – mutatott rá Csehi Árpád egy olyan pontra, amely a nyíregyházi partnerek szerint akár profit hozóvá is tehető. Ennek egyik lépése, hogy visszakerül a röntgendiagnosztikai osztályra a CT (komputer tomográf), amelyet jelenleg csak egy külsős cég végez el a kórháznak. „A nyíregyháziak szerint a CT két éven belül behozza az árát, így gyorsan megtérül majd, nem is beszélve a fontosságáról a modern diagnosztikai eljárások között” – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke. Ezen a területen komoly befektetésekre van szükség, ami uniós források nélkül lehetetlen, hiszen a röntgendiagnosztikai készülékek ára több százezer euróra????? tehető, nem is beszélve a működésükhöz szükséges apróbb alkatrészekről. Csehi Árpád azonban a puszta eszközbeszerzésnél nagyobb tervet vázolt előttünk: szeretné, ha a röntgenfelvételeket már nem a szokásos formában kellene a betegnek egyik orvostól a másikhoz vinnie, hanem egy digitális adattárolón, de a hosszú távú terv mindenképpen az, hogy egy egységes informatikai hálózatot építsenek ki, amelyben az egyik osztályról a másikra átutalt betegek már nem kell a leleteikkel foglalkozzanak, hiszen azt a leendő kezelőorvosuk összesítve kapja meg. Ennek egyik vetülete lenne az, hogy a Szatmáron elvégzett röntgen vagy CT eredményét azonnal Nagybányára vagy Kolozsvárra lehetne továbbítani, hogy mire a sürgős műtétre váró beteg megérkezik, már elő legyen minden készítve a beavatkozáshoz.

Kényes pont a labor

A másik terület a laboratórium, amely évekkel ezelőtt a megye legjobbja volt, de a vezetőség – vélhetőleg hátsó szándékú – döntései miatt háttérbe szorult. Többször is szóba került az elmúlt öt évben, hogy privatizálják ezt a részét is a kórháznak, ám Csehi Árpád és a Megyei Sürgősségi Kórház vezetőtanácsa szeretné, ha minél hamarabb ismét rendelkezne ez a részleg a működéshez szükséges ISO engedéllyel, ami magával hozza, hogy remélhetőleg már januártól ismét szerződést köthetnek a megyei egészségbiztosító pénztárral.

A megyei tanácsra vár az a feladat is, hogy kiderítse, hogy a 2005-ben világbanki támogatással kapott modern labordiagnosztikai felszerelések egy részét ki és milyen céllal távolította el a kórházból és vajon a maradék tényleg annyira rossz állapotban van-e, hogy a szakszerű és időben elvégzett javítás sem tudna rajta segíteni.