Modern kutatóközpont az egyetemen

Modern kutatóközpont az egyetemen
Európai uniós támogatásból alakított ki elektromérnöki kutatóközpontot a Nagyváradi Egyetem Elektromérnöki és Információs Technológia Kara.

A 8.395.903 lej összköltségvetésű, uniós finanszírozású projekt zárókonferenciáját, illetve magának a központnak a felavatását tegnap tartották meg Nagyváradon a Rulikowski út 3. szám alatti helyszínen. A megvalósítás részleteiről Hatházi Francisc projektmenedzser számolt be a jelenlevőknek, elmondva, hogy a beruházás legnagyobb költségét, 4.771.469 lejt a szükséges berendezések és felszerelések megvásárlása jelentette, míg 1.309.488 lejbe került magának a romos épületnek a felújítása és közművesítése. Több mint 588 ezer lejt tettek ki a projekt menedzselésével járó költségek, és 139 ezer lejből szereztek be több utolsó generációs modelláló és szimulációs szoftvert.

Laboratóriumok

A központban négy laboratóriumot alakítottak ki: egy szupervezető rendszereket kutató laboratóriumot, egy mikrohullámú technológiákat és innovatív eljárásokat kutató laboratóriumot, egy elektronikai felszereléseket, hűtőrendszereket kutató központot és egy mérnöki alkalmazások számítógépes szoftvereit kutató központot. A projektmenedzser hangsúlyozta azt, hogy a kutatóközpont létrehozásával egyik legfőbb célkitűzésük volt növelni magának a felsőfokú oktatási intézménynek a kompetitivitását az innovatív kutatások terén, ugyanis reményeik szerint az ebben a létesítményben végzett kutatásoknak köszönhetően innovatív eljárásokat lehet majd kifejleszteni és feltalálni új anyagok kidolgozása, a környezetvédelem, a hulladék-újrafelhasználás terén, illetve az elektromérnöki szakterületen használt számítógépes alkalmazások fejlesztése terén.
A prezentáció után felszólalt Constantin Bungau, a Nagyváradi Egyetem rektora is, aki elárulta, hogy a távlati célok között szerepel a Rulikowski 3. szám alatti, egykor a katonaság tulajdonában lévő, katonai egységek által használt épületek közül minél többet közművesíteni, és egy műszaki kutatási parkot kialakítani ott. A prezentációk után a jelenlevők körbejárták a létesítményt.

Pap István