Modern és környezetbarát erőmű

Modern és környezetbarát erőmű
Az országban a nagyváradi lesz a legmodernebb gázturbinás hőerőmű amikor elkészül, mondta Mircea Malan a város alpolgármestere a témában tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Nagyvárad hőenergia-rendszerének felújítását európai uniós anyagi támogatással valósítja meg a helyi önkormányzat hat különálló szerződés alapján. Ezeknek a szerződéseknek az összértéke 291.353.295 lej. Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere a Nagyváradi Hőerőmű (CET) területén tartott sajtótájékoztatón ismertette a pontos részleteket. A teljes felújítási projekt műszaki felügyeletét a Hill cég látja el 5.308.249 lejért, míg az egyes munkálatokat a Safege és a Konsent cégek felügyelik. Ennek a szerződésnek az értéke 2.798.174 lej. A könyvviteli külső ellenőrzés értéke 104.940 lej. A kivitelezési munkálatok közül már befejeződött a hőerőmű területén az új erőmű helyszínének megtisztítása és előkészítése: az Aquaterm vállalat 1.104.616 lej ellenében bontotta le az ott lévő raktárakat, műhelyeket és egyéb ingatlanokat.

Komoly munkálat

A rendszer-rehabilitációs program legjelentősebb része magának a gázturbinás erőműnek a felépítése, melynek költségvetése 233.129.298 lej. Ennek kapcsán Mircea Malan kifejtette, hogy minden erejükkel arra törekednek, hogy a munkálatokat még az idén befejezzék, akkor is, ha magának az erőműnek a kivitelezési határideje jövő év márciusa. „Megkíséreljük a munkálatokat még az idén befejezni úgy, hogy a berendezés gyakorlatilag már novemberben működőképes legyen, és azt követően elkezdődhessen a próbaüzemmód” – fogalmazott. Az alpolgármester elmondta, hogy a hőerőmű egy 45 MW teljesítményű gázturbinából fog állni, továbbá az erőműben helyet kap egy 50MW teljesítményű hővisszanyerő, két forróvizes kazán, két telített gőz állomás, egy használt víz kezelő állomás, egy vegyi vízkezelő állomás, egy gáz mérésére és szabályozására szolgáló állomás, egy kompresszor állomás, egy magas feszültségű transzformátor, illetve számos más, a hőerőmű működéséhez szükséges berendezés és eszköz. A beruházás legdrágább tétele maga a gázturbina, mely 85 millió lejbe kerül, és amelyet a General Electric vállalat épít meg Németországban. Malan kifejtette, hogy a gázturbina csak akkor fog üzemelni, amikor szükséges, vagyis főként napközben, éjszaka pedig leáll, akkor viszont a már megtermelt hőenergia a hőtárolóba kerül, amely biztosítja a város számára a szükséges hőenergiát akkor is, amikor áll a gázturbina. Elhangzott az is, hogy üzembe helyezésének pillanatában az új erőmű által termelt hőenergia ára a jelenlegivel meggyező, azaz 260 lej/Gkal lesz, viszont 2028-ig fokozatosan, évente mintegy két-három százalékkal növelni fogják az új erőmű által termelt hőenergia árát, annak érdekében, hogy az erőmű működtetése kifizetődő legyen.

Fővezeték-csere

A hőenergia rendszer megújításának másik fontos eleme a 48.908.018 lejből megvalósuló fővezetékcsere. Ebben a projektben a városban 17,5 kilométernyi fővezetéket cserélnek ki. E munkálat 58 százaléka már elkészült, ugyanis tíz és fél kilométernyi fővezetéket már felújítottak. Elhangzott, hogy a római katolikus püspöki palotától a Körös áruházig tartó fővezetéket kell még kicserélni, ahonnan egy új összekötő vezeték kerül a Pasteur utcába, egy másik pedig a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karának irányába. További munkálatok várhatók még a Dacia és a Decebal utak kereszteződésében, valamint a Széles (Menumorut) utca teljes hosszán. Mircea Malan megjegyezte, hogy ezek a munkálatok októberig befejeződnek, ezen kívül azonban újabb nyolc kilométernyi fővezeték cseréjére nyújtanak be pályázatot, és ebben az évben kívánják befejezni Szőlős lakónegyedben a 14 millió euróból megvalósuló vegyes – azaz termálvizes, és szén alapú – hőszolgáltatási rendszer kiépítését is. Elárulta, hogy erre az utóbbi munkálatra kiírt versenytárgyaláson az önkormányzat éppen tegnap hirdetett győztest, de amíg a fellebbezési idő tart, addig nem szándékoznak nyilvánosságra hozni a nevét.

Pap István