Modern borászati műszert dolgoztak ki

Modern borászati műszert dolgoztak ki
Főleg borok erjedésének ellenőrzésére lehet használni azt a rendszert, melyet a Nagyváradi Egyetemen belül dolgoztak ki és a szegedi Bay Zoltán egyetemen teszteltek az elmúlt év során.

Amint dr. Cărăban Alina projektmenedzser elmondta, az optikai bioszenzorokon alapuló, speciális számítógépes programot igénylő technológiával kapcsolatban világszerte sok kutatás zajlik, a Nagyváradi Egyetemnek viszont egy újítása is van ezzel kapcsolatban, melyet le is védetett. Évek óta dolgoznak ezen a felfedezésen, s most, mivel megnyertek egy uniós projektet a szegedi egyetemmel közösen, alkalmuk nyílt részletesen kidolgozni és tesztelni.

Ellenőrizhető

Ezek a fajta szenzorok jelentik jelenleg a legmodernebb technológiát ezen a területen, s hasznuk az, hogy az erjedés során létrejövő vegyi reakciókat nyomon követik, így azok ellenőrizhetővé válnak. Ennek köszönhetően egyrészt minőségi borokat lehet létrehozni, másrészt az üzemanyagként használt etanol előállításában is segítséget nyújt. De a gyakorlati haszna nem csupán ennyi, például az orvostudományban is alkalmazható, többek között a különböző enzimek azonosításakor.

Az október végén véget érő, egyéves projekt teljes költségvetése 325 ezer euró, ebből több mint 276 ezer eurót az unió biztosított. A fő pályázó a Nagyváradi Egyetem, partnere pedig a szegedi Bay Zoltán egyetem. Mint megtudtuk, a projekt vezetői bíznak benne, hogy az elkövetkezendőkben támogatást kapnak a már részletesen kidolgozott és tesztelt szenzorok gyártására is.

Gyártani szeretnék

Hétfőn, a nagyváradi Ramada szállóban zajlott a projekt zárókonferenciája, melyen mindkét partner jelen volt. A Nagyváradi Egyetem szenátusa részéről Vasile Aurel Căuș szólt az egybegyűltekhez, mint mondta, türelmetlenül várja, hogy összehasonlíthassa az új technológiával készült borokat a hagyományosokkal. Sanda Monica Filip, a tudományi kar dékánja az egyetemen belül nemrég megalakult kutatási központról szólt, mely nagyon jó eredményeket mutatott fel. Később Albu Adina szakértő mutatta be a technológia lényegét, kihangsúlyozva annak gyakorlati hasznosítási lehetőségeit. A későbbiekben a projekt szegedi tagjai tartottak előadást többek között a szenzorok tesztelésének eredményeiről, továbbá arról, hogy milyen vegyi reakciókat lehet ezek segítségével nyomon követni és mi ezeknek a jelentőségük.

Neumann Andrea

Címkék: ,