Moderálási alapelveink

Akt.:
Moderálási elvek hírportáljainkon.

A “jó magaviselet” a kommentelőkre nézve kötelező! Fórumaink nyilvánosak és bárki számára hozzáférhetőek. Kérjük, hogy az eszmecsere barátságos légkörének megőrzéséhez Ön is járuljon hozzá!

A fórumunkon csak a témával kapcsolatos, odaillő hozzászólások maradhatnak fönn. A szerkesztőség nem vállalja a felelősséget a vélemények tartalmáért, de fenntartja a jogot arra, hogy az erkölcsileg kifogásolható vagy jogszabályba ütköző hozzászólásokat törölje. Élhetünk azzal a jogunkkal is, hogy a jogellenes hozzászólásokhoz kapcsolódó adatokat – a szolgáltatóktól függetlenül – az illetékes hatóságoknak továbbítsuk.

1. Mielőtt “belefolyna” egy beszélgetés témájába, tegye fel magának a kérdést: vajon érdekli a többieket amit mondani szeretne?

2. Ne használjon nagybetűket a címekben vagy az üzenetekben, a hálózatban ez az “ordítással” egyenértékű.

3. Ha válaszol az egyik bejegyzésre, ha feltétlenül szükséges, kiemelheti az eredeti bejegyzés idevonatkozó szakaszait annak érdekében, hogy könnyebben érthető legyen a válasz azok számára, akik nem olvasták azt, de soha ne vegyen át módszeresen teljes, eredeti bejegyzést.

4. Előfordulhat, hogy olyan bejegyzést olvasunk, ami feldühít: mielőtt reagálnánk rá, fontoljuk meg ezt a lépést. Biztosak lehetünk benne, hogy aggresszióról van szó? Valódi vitáról van szó, vagy csak egy vicc az egész? Szándékos vagy egy egyszerű hiba? Biztosan jól ismerem és megértettem a szokásokat, a helyi nyelvezetet? Az lenne jobb, ha azonnal válaszolnék vagy jobb, ha inkább várjak egy kicsit, hogy lássuk, közbelép-e egy másik személy? A meg nem értés olyan szikrákat pattinthat, amelyek ha lángra kapnak, nehéz kioltani a tüzet. Ilyen megfontolásból, inkább gondoljuk meg, mielőtt bármit cselekednénk.

5. Lehetőség szerint kerüljük az olyan vitákat, amelyek ellenőrizhetetlen “tüzet” (konfliktusokat) idéznek elő a rendszerben. A legjobb, ha semmilyen alkalommal nem közölnek magánbeszélgetést közösségi térben, főleg akkor, ha vitatott témáról van szó. Ne közöljön üzeneteket az olvasók számára intézett, hasznos tartalom nélkül, ne vegyen át különböző részeket a beszélgetés résztvevőitől.

6. A szerző határozott engedélye nélkül, semmilyen esetben sem közölhet elektronikus üzenetet vagy magánlevél-tartalmat.

7. Legyen megértő azokkal szemben, akik szintaktikai vagy nyelvtani hibákat követnek el. Aki ír, mindenképp köteles saját nyelvezetének javítására annak érdekében, hogy a közösség megértse, amit közölni szeretne.

8. Bármilyen szöveg, amely sértéseket, gyalázó szavakat vagy gondolatokat, nemi, faji, vallási diszkriminációt tartalmaz, azonnal eltávolításra kerül, és szerzőjének többé nem lesz hozzáférése a közösséghez.