Mocskos férfiak: a többség azért a csap alád dugja

Úgy tűnik, a higiénia terén tovább szélesedett a nemek közötti szakadék – ezt állítja legalábbis egy frissen készített felmérés, amely szerint a férfiak harmada nem gondol WC-használat után a kézmosásra. Ugyanez az arány a nők esetében mindössze 12 százalékos – állapítja meg a “kézmosási rendőrség”.

Az adatok a dolgukat végző emberek nyilvános illemhelyiségekben való kikémleléséből származnak. A vizsgálat során ezúttal 4 amerikai nagyvárosban több mint 6 ezer ember WC-használati szokásait lesték meg. Az ezt megelőző, két évvel ezelőtti felmérés során az urak esetében még csak 25, a hölgyeknél pedig 10 százalékos volt a kézmosás mellőzési aránya.

A mostani leskelődés során a legrosszabb helyzetről az atlantai Turner Field baseball stadion esetében számoltak be. Itt a nők 95 százaléka fáradt a csaphoz, a srácoknak azonban csak 5 százaléka járt el ugyanígy.

A számoknak némileg ellentmond a Harris Interactive nemrég készített telefonos felmérése, mely szerint az amerikaiak 92 százaléka mindig megmossa a kezét a kis-, vagy nagydolog után. Ennek ellenére, úgy tűnik, ha a nyilvános toalettek használatáról van szó, akkor már csak 77 százalék tesz valójában így: ez pedig 6 százalékpontos csökkenést jelent a korábbi, 2005-ös felméréshez képest.

A Harris Interactive egyébként nem csak a WC-használat utáni, hanem egyéb szennyező tevékenységeket követő kézmosási szokásokra is kíváncsi volt augusztus közepi, ezer főt érintő felmérésében. Önbevallásuk alapján az amerikaiak közel háromnegyede mos kezet pelenkacsere, 78 százalékuk étkezés, 42 százalékuk kutyázás, negyedük pénzkezelés és 34 százalékuk köhögés, vagy tüsszentés után.