Mobilkommunikáció és az egészség – országos tájékoztató kampányt indított a szaktárca

Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter kedden, április 15-én, sajtótájékoztató keretén belül indította el a szaktárca „Mobilkommunikáció és az egészség” elnevezésű országos tájékoztató kampányát.

A sajtótájékoztatón részt vett Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter, Csiki Irma a bukaresti Közegészségügyi Intézet titkára, Paolo Vecchia professzor, a Nemzetközi Nem-ionizáló Sugárzás Elleni Védelmi Bizottság elnöke és Emilie Van Deventer, az Egészségügyi Világszervezet elektromágneses mezőkre szakosodott szakembere.

„Mától kezdődően három hónapig tartó tájékoztató kampányt indítunk, közösen az Egészésgügyi Minisztériummal. Az egész országban rendezvényeket szervezünk, amelyeken tájékoztatjuk a lakosságot arról, hogy nincs aggódnivaló, ami a mobiltelefonok antennáinak hatását illeti az egészségre. Elmagyarázzuk, hogy működnek a GSM antennák és a mobil kommunikációs eszközök” – jelentette be Borbély Károly miniszter.  

„Az Egészségügyi Világszervezet adataira, valamint a saját méréseink eredményeire támaszkodva, bátran kijelenthetjük, hogy a mobiltelefonok antennái által generált elektromágneses mezők sugárzása nincs káros hatással az egészségre” – magyarázta Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter.

Ezt az álláspontot erősítette meg Paolo Vecchia professzor, a Nemzetközi Nem-ionizáló Sugárzás Elleni Védelmi Bizottság elnöke és Emilie Van Deventer, az Egészségügyi Világszervezet elektromágneses mezőkre szakosodott szakembere is. Elmondták, hogy tudományosan nem kimutatható, hogy a GSM antennák vagy mobiltelefonok sugárzása hatással lenne az emberi szervezetre.

Adatbázisukban többezer nemzetközi kutatás szerepel, amelyek az elektromágneses sugárzás hatását vizsgálták. Semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a GSM antennák sugárzása kihatna az egészségre – mutattak rá a nemzetközi szakemberek.

A sajtótájékoztató ideje alatt az Országos Távközlési és Információtechnológia-szabályozó Hatóság méréseket végzett a GSM antennák, a rádió- és televíziókészülékek, légi közlekedést irányító antennák sugárzási értékeiről.

Csiki Irma a bukaresti Közegészségügyi Intézet titkára elemezte a mérési eredményeket, ebből kiderült, hogy ötvenszer kisebbek (1,73 százalék), mint amennyit a nemzetközi előírások megengednek. A GSM antennák elektromágneses mezőjének szintje mindössze 10 százalékot tesz ki az összsugárzásból, ami azt jelenti, hogy 500-szor kisebb a megengedettnél. Ezek az eredmények egyértelműen jelzik, hogy nem veszélyeztetik a GSM antennák a lakosság egészségét.

A  Mobilkommunikáció és az egészség országos kampány áprilistól júniusig tart, a szakemberek 20 városba látogatnak el, rendezvényeken ismertetik, hogyan működnek a GSM antennák és a mobil kommunikációs eszközök, valamint tájékoztató anyagokat szórnak.

A www.emf.ro honlapon pedig a GSM antennák elektromágneses sugárzási értékeit monitorizálják, a weboldalt május elsejétől működik – jelentette be Borbély Károly.