Mobil mentőstruktúra Székelyhídnak

Mobil mentőstruktúra Székelyhídnak
Nagy teljesítményű, tűzoltásra, mentésre, kiszabadításra alkalmas járművet kapott a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség. A székelyhídi tűzoltó alakulat fogja használni.

 A főfelügyelőség székhelyén megtartott rövid ünnepség keretében ismertették a legfontosabb tudnivalókat. Caba Sorin Mihai alezredes, helyettes főfelügyelő elmondta: minden tűzoltó álma, hogy ilyen járművel dolgozhasson, s ez az álom ezúttal a székelyhídi tűzoltók számára válik valóra. A 933.100 lej értékű autót a mentő- és tűzoltóegységek felszereltségének javítására irányuló, a Regionális Fejlesztési Alap (FEDR) , illetve a megyei tanácsok által finanszírozott regionális fejlesztési programon keresztül kapta Bihar megye. 2010 óta, a projekt első szakasza során tíz tűzoltó, illetve mentőjárművet kapott Bihar megye, a tavaly elkezdődött második szakaszon belül kapta meg a jelenlegit, illetve legkésőbb jövő év elején egy újabb, 719.820 lej értékű tűzoltó jármű érkezik majd a katasztrófavédelmi főfelügyelőséghez. A projekt harmadik szakasza alatt pedig egy újabb, főleg magasból történő mentésre alkalmas járművet kap a megye.

Mobil mentőstruktúra

Cornel Popa, a megyei tanács elnöke a projekt előnyeire hívta fel a figyelmet – mint mondta, nem létezik olyan megyei tanácsi elnök, aki ellenezné a mentőalakulatok felszereltségének javítását, hiszen ez egyértelműen a megye lakosainak érdekét szolgálja. „Nem teszünk ezzel mást, mint folytatjuk a lakosok egészségének és biztonságának növelésére tett erőfeszítéseinket” – jegyezte meg a tanácselnök. Claudiu Pop prefektus elmondta: örül annak, hogy a tűzoltók megkapták azt a járművet, amelyet megérdemelnek, s bár leginkább annak örülne, ha soha nem kellene bevetni, tudja, hogy szükség esetén teljesíti majd küldetését, azaz életeket fog menteni.

Dr. Hadrian Borcea, a Bihar Megyei Gyorsmentőszolgálat (SMURD) vezetője, aki Daniela Petrişorral, a Bihar megyei Mentőszolgálat igazgatójával együtt jelen volt az ünnepségen, hozzátette: a jármű súlyos, komplex bevetést igénylő esetekben tesz jó szolgálatot, a speciális utánfutó például tíz-tizenöt sebesült ellátását teszi lehetővé. Ez a második ilyen „mobil mentőstruktúra” Bihar megyében, szükség van ezekre, ugyanis a technika fejlődésével egyidejűleg a balesetek is egyre komplikáltabbak lesznek.

A későbbiek során Sorin Lupşa alezredes, az 1. sz. tűzoltó alakulat vezetője mutatta meg a jármű felszereléseit. Megtudtuk: 3500 liter víz tárolására alkalmas és nagy teljesítményű szivattyúkkal van ellátva, hogy bárhonnan fel tudja tölteni a vizet. Működtetése gazdaságos, azaz kevés vizet használ fel, s az utánfutó mellett, mely a mentőfelszereléseket tartalmazza, egy korszerű, Lukas márkájú, kiszabadításra alkalmas teljes eszköztárral is el van látva. A legújabb, uniós előírásoknak megfelelően, egy parancsnokból, három tűzoltóból és egy járművezetőből álló legénységgel megy majd ki a helyszínekre.

Címkék: , ,