Mitől függ a boldogság?

Mitől függ a boldogság?
Közgazdászok 20 éven keresztül elemezték több száz német elégedettségét. Megállapították, hogy ha megrázkódtatás is éri az illetőt, hangulata mélyre zuhan ugyan, ám hamarosan helyreáll.

Az élet nagy jelentőségű eseményei – mint a gyermek születése, a házasságkötés – boldogabbá tehetik az embert, de csak időlegesen, állítják a szakemberek. A boldogság alapszinten lényegében egész életen keresztül ugyanaz marad – mutatták rá az Economic Journal című brit szaklapban megjelent tanulmányukban.

„Az idő gyógyít”

Brit, amerikai és francia közgazdászok 20 éven keresztül követték nyomon s elemezték több száz német elégedettségét. Megállapították, hogyha megrázkódtatás is éri az illetőt, hangulata ugyan mélyre zuhan, ám hamarosan helyreáll. A tanulmány az „alkalmazkodás” pszichológiai folyamatát vizsgálta, azt, miként képes az ember hozzászokni új körülményekhez, legyen az rossz vagy jó. A 18–60 év közötti német önkéntes jelentkezőket 20 éven keresztül rendszeresen megkérték arra, hogy határozzák meg boldogságszintjüket. Jelenteniük kellett a kutatóknak minden nagy jelentőségű történést az életükben, hogy a kutatók feltérképezzék az esemény és az elégedettségi szintjük közötti viszonyt. A szakemberek úgy találták, hogy egyedül a munkanélküliség miatt esik vissza hosszantartóan az ember kedélyállapota az esemény utáni öt évben. Más megrázkódtatást okozó esemény – mint például a megözvegyülés vagy a válás – hatására az általános kedélyállapot visszaesik ugyan, de később szintje helyreáll. A pozitív események – mint a házasság vagy a gyermek születése – hatására a boldogságszint emelkedése mintegy két éven át volt tartós, utána azonban visszatért az általános állapotra. Yannis Georgellis, a londoni Brunel Egyetem előadója, a tanulmány társszerzője szerint sok esetben igaz a mondás, miszerint „az idő gyógyít”.

Boldogság-termosztát

Francois Moscovici, a White Water Strategies nevű pszichológiai tanácsadó cég igazgatója kijelentette: számos bizonyíték van arra, hogy az embereknek van egy „változatlan boldogság szintjük”, amelyre ideiglenesen, ám általában nem hosszan tartó időre hatással lehetnek a nagy események. „Létezik a »boldogság termosztátjának« koncepciója, miszerint ha jelentős dolog történik veled, legyen az pozitív vagy negatív, a rugó kinyúlik, majd pedig meglehetősen gyorsan visszatér eredeti állapotába” – idézte Moscovici-t a BBC brit közszolgálati műsorszóró.