Mit változtatna Nagyváradon Calin Raita

Mit változtatna Nagyváradon Calin Raita
Nagyvárad – Ötszáz olcsó lakást, ötszáz férőhelyes idősotthont építtet, s csökkenteni fogja a helyi adókat – ígérte többek között Calin Raita független polgármesterjelölt a tegnapi bemutatkozásán.

Kicsi medence szökőkúttal, rajta átívelő hidacska és rengeteg színes léggömb fogadta mindazokat, akik elmentek az ismert nagyváradi üzletember hivatalos bemutatkozójára. Az új cégszékhely ünnepélyes felavatását követően Calin Raita eddigi tevékenységét ismertette. Cégét 2000-ben alakította, hangzott el, s 2005 óta foglalkozik ingatlanok építésével. 2002-ben lépett be a Konzervatív Pártba, de utóbb rájött, hogy a politizálás nem neki való, „ mert nem tudom a pártérdekeket az állampolgárok érdeke elé helyezni”.

Aranytöltőtollal

Mint mondta, független jelöltként sajátmaga állja a kampányköltségeket – a későbbiekben meg is mutatta az első 200 ezer euró kivételét tanusító fizetési meghatalmazást (a végösszeg 11 milliárd lej lesz, mondta). Egyébként mind beszédében, mind később, a sajtótájékoztatón többször is kihangsúlyozta: sok pénze van (több mint százmillió eurót említett), nem nyerészkedni akar tehát polgármesterként. Ilyen értelemben hasonlattal is élt: míg mások grafitceruzával jönnek és polgármesterségük alatt aranytöltőtollra tesznek szert, neki már most megvan az aranytöltőtolla – ennek nyomatékosításárt meg is mutatta a fénylő írószert. Fizetést sem akar, azt felajánlja majd karitatív célokra.

Terveiről is szólt: többek között csökkentené a helyi adókat és illetékeket, ismét „kis Párizzsá” alakítaná Váradot, sok sétálóutcával, zöldövezettel. Megkönnyítené a kapcsolatfelvételt a polgármesteri hivatal tisztviselőivel, s egyúttal három hónapig megfigyeltetné mindegyikük tevékenységét. Egyetlen mandátumon át akar polgármester lenni, hogy megmutassa, „mit lehet tenni négy év alatt”.

Nincs gyenge pontja

A kérdésre, hogy mit tart gyenge pontjának, azt válaszolta: semmit, s bár sokan úgy gondolják, hogy a Helyi Tanácsban nem tud majd többséget biztosítani, ez nem helytálló, ugyanis két fiatal alpolgármeserjelölt is a csapatához tartozik, s a segítségükkel 16 szavazatot tudhat majd a magáénak. Utóbbiak kilétéről csak annyit árult el: jelenleg is köztisztviselők és jelen vannak a politikai életben is. Meglátása szerint egyébként Ilie Bolojannal fog majd megmérkőzni a polgármesterválasztás második fordulójában.

Neumann Andrea