Mit tesznek árvízveszély esetén?

Mit tesznek árvízveszély esetén?
Helyesen és időben reagálnak-e az önkormányzatok, ha a lakosokat árvízveszély fenyegeti? Ezt ellenőrizték a Körösök Vízügyi igazgatóságnál szervezett szerdai helyzetgyakorlat során.

Amint Pásztor Sándor műszaki igazgató elmondta, a helyzetgyakorlatot főleg az információáramlás ellenőrzése céljából szervezték, azt akarták tudni, hogy az önkormányzatok hogyan és mennyi idő alatt értesítik a lakosokat veszélyhelyzetben és milyen védelmi intézkedéseket hoznak, tudják-e, mit kell tenniük. Másfelől a megyei és a helyi védelmi bizottságok közötti kapcsolatot is figyelemmel követték, továbbá, hogy milyen gyorsan és pontosan továbbítják a helyi bizottságok a helyzetjelentéseket az illetékesek felé.

Komplikált helyzet

Amint a műszaki igazgatótól megtudtuk, a virtuális veszélyhelyzet a következő volt: a napok óta tartó esőzések következtében veszélyesen megnőtt a Berettyó szintje a Szilágy megyei szakaszon, ezt enyhítette ugyan az új berettyószéplaki tározó, azonban a helyzetet komplikálta, hogy a Bisztra, amely a tározó alatt folyik be a mederbe, szintén veszélyesen megnőtt. Mindezek következtében Szilágy megyében harmadfokú, Szalárdnál pedig másod- és harmadfokú árvízkészültséget rendelnek el. A helyzetgyakorlatban a katasztrófavédelem, a vízügy és a minisztérium is részt vett, képviselőik a tegnapi nap folyamán ellátogattak a széplaki tározóhoz, majd Szalárdra. Az érintett települések önkormányzatai által készített jelentéseket a későbbiek folyamán összegzik, a két prefektúra jegyzőkönyvet készít, melyet eljuttatnak a minisztériumhoz. „Én azt kértem, hogy a vízgyűjtő medencékben évente legalább két ilyen szimulálás legyen és egy teljes kivitelezésű, melynek során az eszközöket/embereket is bevetik, s mivel tavaly az ország déli részén reális vészhelyzetek voltak, ezúttal az északi rész vesz részt ezekben” – tette hozzá az igazgató.

Mulasztások

A helyzetgyakorlat tegnap délelőtt, egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött el. Ioan Baş tábornok, a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség vezetője kihangsúlyozta az ilyen jellegű gyakorlatok szerepét. Mint mondta, kevésbé jó tapasztalatai is vannak, a polgármesterek sokszor elmulasztják megírni a helyzetjelentéseket, s a prefektúráknak a helyzet pontos ismerete nélkül kell intézkedniük. Claudiu Pop prefektus is az egyes polgármesteri hivatalok hanyagságáról szólt, mint mondta, volt olyan gyakorlat, melynek során éjszaka csak a polgármesterek 30-40%-a volt elérhető. „Még szerencse, hogy nem volt szükség a lakosok tényleges kitelepítésére” – jegyezte meg, majd hozzátette: valószínű, hogy tényleges veszély esetén azért az érintett polgármesterek másképp reagáltak volna.

Üzenetek

Dorel Dume, a Bihar megyei Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy szeretne egy tényleges, eszközök bevetését is magába foglaló helyzetgyakorlatot szervezni. Olimpia Negru, a vízügyi minisztérium katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője szintén a helyi védelmi bizottságok által írt jelentések szerepét hangsúlyozta – mint mondta, be kell vezetni, hogy ezeket ne vegyék figyelembe, amennyiben több mint tizenkét órával az eseményt követően küldik el.
Mint megtudtuk, a délelőtt folyamán az igazgatóság e-maileket, SMS-eket továbbított az érintett települések polgármesteri hivatalainak, s telefonon is felvették velük a kapcsolatot.

Neumann Andrea