Mit tesz a túlzásba vitt ivás

Mit tesz a túlzásba vitt ivás
Havonta átlagban 35 személy kerül a sürgősségre túlzott alkoholfogyasztás miatt Bihar megyében, hangzott el a megyei közegészségügyi hatóság székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

A tájékoztató jellegű rendezvényt annak kapcsán szervezték, hogy a július az alkoholfogyasztás hatásairól való tájékoztatás országos hónapja, s a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) székhelyén zajló kerekasztal beszélgetésre többek között pszichiátert, neonatológust, sürgősségi orvost hívtak meg.

Adatok

Dr. Daniela Rahotă, a DSP igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Zoie Bitea aligazgató ismertetett adatokat. Mint elhangzott, Európában a legjelentősebb az alkoholfogyasztás a világban, ezen belül is Fehéroroszországban, ahol az egy főre eső évi tiszta alkohol 17,5 liter, ezt a Moldovai Köztársaság követi, ahol ugyanez az érték 16,8 liter. Ami Romániát illeti, itt 14,4 liter tiszta alkohol esik egy főre a becslések szerint, de ha a magukat alkoholfogyasztóknak vallók állítását vesszük figyelembe, az egy főre eső mennyiség közel 24,5 liter. Az alkoholfogyasztók 50%-a leginkább sört, 29%-a bort, 21%-a pedig főleg tömény italokat fogyaszt.
Ami pedig a Bihar megyei adatokat illeti: havonta átlagban több mint 55 személy kerül a sürgősségre különböző mérgezések miatt, közülük mintegy 35-en etilalkoholból fogyasztanak túl sokat.

Mérgezések

Amint dr. Diana Raţ sürgősségi orvos elmondta, nem csak az italokban használt kerül az emberi szervezetekbe: egyáltalán nem ritkák a különböző, rendkívül toxikus ipari alkoholfélékkel történő mérgezések sem (izopropil, metilalkohol) – az érintettek többsége ilyeneket tartalmazó oldószert, fékfolyadékot, fagyásgátlót, esetleg fertőtlenítőszert fogyaszt, s persze az sem ritka, hogy gyógyszerekkel társítják az alkoholt, leggyakrabban öngyilkossági szándékból. Rendszeresen kerülnek gyerekek is a sürgősségre – ők főleg mosószert tartalmazó műanyagpárnácskákat kóstolnak meg, de gyakori az acetonnal, különféle tisztítószerekkel, vagy gyógyszerekkel történő mérgezés is. A doktornő kihangsúlyozta: ami az alkoholfogyasztást illeti, amit ők látnak, az csak a jéghegy csúcsa, a jelenség valójában jóval gyakoribb.
Mint elhangzott, a rendszeres alkoholfogyasztás több mint hatvan -féle megbetegedést okozhat, a rizikó egyenes arányban nő az elfogyasztott alkohol mennyiségével. Romániában évente 17 ezren halnak meg az alkoholfogyasztás miatt, több mint a felük életük aktív korszakában, azaz 20 és 64 év között. Az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozott okok: balesetek, szív- és érrendszeri betegségek, májzsugor.
A későbbiekben dr. Valeria Filip és dr. Galiş Radu neonatológusok az alkoholnak a magzatra kifejtett hatását részletezték. Mint elmondták, az anya által elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol jelentősen károsíthatja a magzatot, de a kevesebb alkohol is lényegesen rontja a majdani gyermek képességeit.

Betegít

Dr. Gavril Cornuţiu pszichiáter kifejtette: az emberi máj naponta húsz-negyven gramm közötti tiszta alkoholt tud feldolgozni, s minden, ami e fölött van, a szervekben rakódik le, ennek hatására a velünk született látens fizikai problémáink konkrét betegségekké válnak, melyek jelentősen lerövidítik az életünket. Tíz gramm tiszta alkohol körülbelül 100 ml bornak, 30 ml vodkának, vagy 330 ml sörnek felel meg.

Neumann Andrea