ERDON Országos hírek

2007.08.07. 17:29

Növelik a nyugdíjpont értékét

<p>Románia – Szeptember elsejétől 396 lejről 416 lejre emelkedik egy nyugdíjpont értéke, a mezőgazdaságból nyugdíjazottakét pedig megduplázzák, jelentette be Calin Popescu Tariceanu kormányfő.</p>

A szeptember elsejei nyugdíjemelést a keddi kormányülésen hagyták jóvá az Állami Társadalom és Nyugdíjbiztosító költségvetését kigazító kormányrendelettel. Traian Basescu államfő kételkedett a nyugdíjemelési törvény végrehajthatóságában, mondván, hogy nincs rá fedezet, de július 18-án mégis aláírta azt. Előtte viszont azt kérte a kormányfőtől, hogy adja át neki azokat a dokumentumokat, mellyekkel bizonyítani lehet, hogy 2008–2010 között, s ha lehetséges, 2013-ig fedezni tudják a nyugdíjemeléssel járó plusszkiadást. A kormány válasza egy Varujan Vosganian pénzügyminiszter által aláírt levél formájában érkezett meg, melyben az állt, hogy a politikai felelősségvállalás a kormányé, ezért a parlamentnek tartozik elszámolással, az pedig már megszavazta a nyugdíjemelést. Basescu keményen bírálta ezt a választ, a törvény aláírásakor inkompetensnek nevezte a kormányt. A törvényt a PSD kezdeményezte és június 28-án fogadta el a parlament.
A törvény szerint az átlagnyugdíj 40 százalékkal emelkedik jövő év elején, miközben a nyugdíjpont értéke a bruttó átlagbér 31 százalékáról 37,5 százalékára emelkedik. Ugyanez a törvény 2009 január elsejétől újabb nyugdíjpont értéknövekedést ír elő: 37,5 százalékról 45 százalékra. Jelenleg a nyugdíjpont értéke 396 lej, de 2008 január elsejétől már 568 lej lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!