Mit tegyünk, hogy ne ártson a nap

Mit tegyünk, hogy ne ártson a nap
Nem minden napszemüveg védi a szemünket a káros sugárzástól. S amellett, hogy csak bizonyos órákban napozhatunk, az sem mindegy, milyen fényvédő krémet használunk, mondják a szakértők.

Az általános szabály: napszemüveget ne a piacról, vagy nagyáruházból vásároljunk, hanem szaküzletből, akkor is, ha drágább. Az optikai szaküzletekben ugyanis képesek ellenőrizni, milyen mértékben szűri ki a lencse a káros sugarakat, s hogy mennyire hatékony például a lencsék polarizálása. Amint Andreea Abrudan, az egyik váradi szaküzlet munkatársa elmondta, az olcsó, piacon vásárolt napszemüvegek többet ártanak, mint használnak. A káros sugarakat ugyanis nem védik ki, ellenben a rossz minőségű lencse akár ronthatja is a látásunkat. Ráadásul, mivel a sötét lencse miatt a pupillánk nem szűkül össze a napfény hatására, jóval több káros sugár érheti a szemünket, mint egyébként.

Minőség és ár

A szaküzletek rendelkeznek olyan mérőműszerekkel is rendelkeznek, melyekkel le tudják mérni a lencsék hatékonyságát. A legerősebb nálunk kapható napszemüveg a hármas kategóriájú 400-as védelemmel rendelkező, ennél erősebbre hazai körülmények között nemigen van szükség. A lencsék egyúttal polarizáltak is lehetnek, ez az eljárás a napfény által okozott torzítást védi ki – például a halászok ilyen szemüveggel víz alatt is láthatják a zsinórt. A polarizáltság is ellenőrizhető speciális képekkel, melyeket egyféleképpen látunk a lencsék nélkül és másféleképpen a lencsékkel. Persze ezek a napszemüvegek drágábbak, mint a piaciak: amazok 15-20 lejbe kerülnek, az üzletiek az ára pedig száz lejnél kezdődik, de elérheti akár a 600-700 lejt is.

Napozókrémek

Dr. Budaházy István főgyógyszerészt a napozásról és ennek veszélyeiről kérdeztük. Mindenképp ajánlott óvakodni a déli és a kora délutáni napsütéstől, inkább reggel és estefelé napozzunk, hangsúlyozta ki. A legkevésbé azoknak ajánlott napozniuk, akiknek sok anyajegyük van, vagy pedig nagyméretűek is találhatók közöttük, ugyanis ezek a sugarak hatására akár rosszindulatúan is elváltozhatnak. Ha egy anyajegy növekedni kezd, vagy bármilyen módon változik, mindenképp menjünk bőrgyógyászhoz, hangzik a jótanács.
Ami pedig a fényvédő krémeket illeti: mindenképp magas védőfaktorral rendelkezőt használjunk, de azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a kísérletek nem bizonyították be egyértelműen, hogy ezek mekkora védelmet nyújtanak, s például egyes kutatások szerint 25-30 védőfaktor felett már nem nő a tulajdonképpeni védelem. És nem biztos, hogy a drágább a jobb, mint ahogy az sem, hogy nem csupán üzleti fogásból tüntetik fel azt, hogy természetes alapanyagokból készült.

Vigyázzunk

A gyógyszerész külön felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy melegben figyeljünk a kellő folyadékbevitelre, s igyunk lehetőleg ásványvizet, mivel az pótolja legjobban a szervezet által az izzadás során elveszített sókat. Ami pedig a gyógyszereket illeti: különösen vigyázzunk például az inzulinnal, ugyanis nagyon hamar elbomlik a hőségben és teljesen hatástalanná válik. Hűtőszekrényben kell tartani, ne vigyük magunkkal, ha napozni megyünk, mert többet ártunk vele, mint használunk…

Neumann Andrea

Címkék: , ,