Mit szeretne elérni az RMDSZ-frakció

Mit szeretne elérni az RMDSZ-frakció
Dr. Földes Béla kezdeményezésére a közelmúltban egy felmérés készült a nagyváradi bölcsődékről, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az RMDSZ-frakció több kezdeményezéséről is szó esett a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A felmérés eredményeiről Biró Rozália alpolgármester számolt be. Mint mondta, a bölcsik túlszúfoltak, a gyerekek száma jóval túllépi a terület nagysága függvényében jóváhagyott helyek számát: a December 1 téri bölcsődében 40 hely van és ötven gyerek, a Gradinarilor 8 sz. alatt 30 helyen 50 gyerek van, az Onisifor Ghibu utcai bölcsiben pedig 40 helyet hagytak jóvá, de ötven gyerek jár ide nap mint nap.

Hajléktalanszálló krízis

Dr. Földes Béla helyi tanácsos arra hívta fel a figyelmet: október végi adatok szerint 1287 egy és három év közötti, fogyatékos gyereket tartanak számon Bihar megyében, közülük 518-at Nagyváradon – és ezek tudatában gondoskodni kell majd számukra megfelelő oktatásról is. Egy másik gond az, hogy itt a tél, és a Guttemberg utcai központon kívül nincs egy hely, ahol el lehetne szállásolni a hajléktalanokat. A Helyi Tanács 2006-ban jóváhagyta ugyan egy pénzalap létesítését hajléktalanoknak való konténerek építésére, de ezt követően nem történt semmi ez ügyben. Azt is megjegyezte: jól halad az együttműködés a TBC-kórházzal, azaz a hajléktalanszállók lakóinak megvizsgálása.

Abszurd indokok

Delorean Gyula helyi tanácsos arról számolt be: miután mind a Prefektúra, mind a Megyei Tanács jóváhagyta a Moszkva utca nevének Acél Ervinre való változtatását, Andrei Luncan főépítész arra hivatkozik jelentésében, hogy sokba kerül az ott lakók címének megváltoztatása személyazonossági okirataikban, illetve a gépkocsik forgalmi engedélyében. Ez pedig már csak azért is furcsa, mert amikor a Ostasilor utca nevét Corneliu Coposura változtatták, mindez nem jelentett gondot, miközben ott jóval többen laknak, mint a Moszkva utcán. Az RMDSZ-frakció egyúttal továbbra is támogatja az egyetemisták ingyenes utazási bérletét, hiszen ez nem csak Koloszváron, hanem Bukarestben is így van, s ez nem választási kampány, mint ahogy az önkormányzat egyes tagjai nyilatkozták. „A jövő évi költségvetésben minden bizonnyal ez is benne foglaltatik majd” – mondta a helyi tanácsos.

Hiányosságok 

Bár a bölcsődékbe járó gyerekeket három csoportba kellene elhelyezni, koruktól függően, rendszerint helyhiány miatt csak két csoport van, ezenkívül pedig nincs olyan személy, aki a gyerekek nevelésével foglalkozna, hiszen csak egészségügyi személyzet dolgozik a bölcsődékben. Magyar nemzetiségűek alig vannak a bölcsik alkalmazottai között – ilyen körülmények között pedig egy magyar anyanyelvű kisgyereket elképzelhető, milyen nehézségek árán lehet meggyőzni, hogy ottmaradjon, és következő nap is hagyja magát elvinni a bölcsibe – mondta az alpolgármester. Az elkövetkezendőkben a Helyi Tanács több pénzt különít majd el a bölcsődék számára a helyi költségvetésből, hangzott el.