Mit igyunk a nagy melegben?

Mit igyunk a nagy melegben?
Kánikula idején különös gondot kell fordítsunk arra, hogy pótoljuk az elveszített folyadékot, hiszen már két százalékos folyadékhiány is fizikai, szellemi teljesítőképességünk rovására mehet.

A kiszáradás első tünetei: fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság, továbbá izomgörcsök, szapora légzés és szívdobogás, nyugtalanság, zavartság. Terhesség, szoptatás, vagy lázzal járó betegség esetén, továbbá akkor, ha nagy melegben fizikai munkát végzünk, akár kétszer-háromszor is nőhet a kialakulásának a veszélye.

Rendszeresen

A szakemberek tanácsa az, hogy ennek megelőzéseként nagy melegben ne csupán akkor igyunk, amikor szomjúságot érzünk, hanem rendszeresen. A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) közleménye szerint 15–20 percenként ajánlatos egy-egy pohár vizet innunk, s fontos, hogy ne legyen túl hideg, mert akkor kevésbé fejti ki hidratáló hatását. A langyos, enyhén édesített menta-, bodza- vagy a kamillatea nagyon egészséges ilyenkor, s a szakértők a gyümölcs- vagy zöldségturmixokat, valamint a lédús gyümölcsöket is ajánlják. A görögdinnye például különösen hasznos, hiszen több mint kilencven százaléka víz, s kitűnő vesetisztító és salaktalanító hatással bír, ráadásul a szív- és érrendszeri problémák kialakulását is megelőzi. Egy adag joghurt ugyanolyan hatékonyan hidratál, mint egy pohár víz, de dönthetünk saláta, gyümölcssaláta, vagy épp gyümölcsleves mellett is, mindegyik hidratálja a szervezetünket, ha eleget fogyasztunk belőle.

Tartalom

Ami pedig az ásványvizet illeti: érdemes megnézni, hogy mennyi nátriumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz a termék. A nátriumtartalom literenként egy és több mint kétszáz mg között váltakozhat – inkább az alacsony sótartalmút válasszuk, a kálium és a magnézium együttes tartalma pedig lehetőleg legyen magasabb, mint a nátriumé. Sóból, azaz nátrium kloridból úgyis rendszerint többet fogyasztunk a kelleténél, s bár az ásványvizek sótartalma elenyésző, de ha amúgy is túlzásba visszük a sóbevitelt, felesleges bármennyit is pluszban fogyasztanunk, különösképp akkor, ha magas a vérnyomásunk. Alacsony ásványi anyag tartalmú az az ásványvíz, melynek szárazanyag tartalma nem haladja meg a literenkénti ötszáz milligrammot, az 500 és 1500 mg/liter szárazanyag tartalom pedig átlagosnak számít. Amennyiben ezt az értéket meghaladja, inkább csak módjával fogyasszuk, s váltakoztassuk kevesebb ásványi anyagot tartalmazó ásványvízzel, vagy más innivalóval.

Alkoholt szintén nem ajánlott kánikulában fogyasztani, ugyanis folyadékveszteséget okoz és csökkenti a szervezet védekezőképességét a meleggel szemben. A magas koffein-, illetve cukortartalmú italok sem hasznosak, ugyanis vízhajtó hatásuk van.

Ami pedig az étkezésünket illeti: könnyű, kalóriaszegény, vitamindús étrendet válasszunk, fogyasszunk például sovány húst, tejtermékeket, gabonákat, és persze friss gyümölcsöket és zöldségeket. Minél ritkábban együnk koncentrált édességet és magas zsírtartalmú eledelt.