Miss Universe 2008

Miss Universe 2008
A Donald Trump amerikai ingatlanmágnás által szervezett, az NBC tv-csatornán közvetített, Jerry Springer és az egykori Spice Girl Melanie Brown vezette gálát 170 országban több száz millióan látták.

Miss Venezuela, a 22 éves Dayana Mendoza lett 2008 világszépe a Vietnam déli részén fekvő fürdőhelyen, Nha Trangban rendezett versenyen. A Miss Universe 2008 győztese, aki a japán Mori Rijo örökébe lép, kolumbiai, dominikai, orosz és mexikói vetélytársát előzte meg. A 80 fős mezőnyben a legjobb 15 közé Dammak Jázmin, a Miss Universe Hungary 2008 győztese is bekerült, de a tízes döntőbe már nem.

A 178 centiméter magas új világszépét, akit korábban hazájában egy időre elraboltak, azután koronázták meg, hogy válaszolt egy, a férfiak és a nők közötti különbséget firtató kérdésre. „A férfiak azt hiszik, hogy két pont között a leggyorsabb az egyenes út. A nők tudják, hogy a leggyorsabban célhoz érni lavírozva lehet” – hangzott Dayana elmés felelete. Mendoza, aki az ötödik Miss Universe címet szerezte hazájának, a következő egy évben beutazza a világot a Miss Universe verseny nagyköveteként, erre az időre kap egy New York-i luxuslakást, Vietnamból pedig parádés ruhák és cipők tárával távozik.

Érdekességek

Nem csupán Dayana érkezett a versenyre különleges múlttal. Angola szépségkirálynője túlélt egy repülőgép-balesetet, amikor megpróbált elszökni polgárháború dúlta hazájából, Miss Albánia hivatásos kosárlabdázó volt, míg Miss Argentina paranormális képességekkel rendelkezett. Az idei verseny legalacsonyabb résztvevője a salvadori szépségkirálynő volt a maga 160 centiméterével, míg a legmagasabbak között hármas holtverseny alakult ki: Miss Jamaica, Miss Mexikó és Miss Peru egyaránt 183 centire nőtt. Az amerikai jelöltön azonban az idén is átok ült: Miss USA, Crystle Stewart ugyanúgy elesett a színpadon, mint tavaly a mexikóvárosi döntőben elődje, Rachel Smith.

Dayana Mendoza