Miron Cosma kiszabadul?

Miron Cosma kiszabadul?
A rahovai börtönigazgatóság egyhangúlag jóváhagyta Miron Cosma bányászvezér feltételes szabadlábra helyezését, miután az utóbbi időben kifogástalanul viselkedett.

Az 1991-es bányászjárásért — az államhatalom aláaknázásáért — tizennyolc évre elítélt volt szakszervezeti bizalmi december 2-án szabadulhat, ehhez azonban bírósági határozat is kell.
A bukaresti 5-ös körzeti bíróság már januárban kiengedte volna, döntését azonban az ügyészség és a bányászjárások áldozatainak szövetsége is megtámadta, sikerrel. Májusban Cosma újra megpróbálkozott a szabadulással, akkor is a törvényszék gáncsolta el. A Legfelsőbb Bíróság 1999-ben teljes büntetésének letöltésére ítélte a Zsil völgye „Esthajnalcsillagát”, és néhány civil jogától is megfosztotta, például szabadulása után hét évig nem tölthet be választott tisztséget, és öt évig nem léphet sem Bukarest, sem Petrozsény területére. 2004-ben a leköszönő Ion Iliescu államfő megkegyelmezett az 1990-es bányászjárásokért még mindig nem elítélt bányászvezérnek, de a hazai és nemzetközi közfelháborodás nyomására kénytelen volt visszavonni a rendeletet.