Miről tárgyalt az SZDSZ és az RMDSZ?

Tájékoztatóban számolt be július 12-én az RMDSZ arról, hogy milyen témákról egyeztettek az SZDSZ delegációjával. Markó Béla, az RMDSZ elnöke szombaton Marosvásárhelyen, megbeszélést folytatott Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével.

Az RMDSZ és az SZDSZ közötti együttműködés példaértékű, a két szervezetnek ugyanis a kezdetektől fogva közeli a kapcsolata, és annak ellenére, hogy véleménykülönbségek is voltak közöttünk jelentős problémák megítélésében, a viszony mégsem a konfrontáción, hanem az együttműködésen alapult – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke azt követően, hogy szombaton, Marosvásárhelyen, megbeszélést folytatott Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével. A szabad-demokraták vezetője Szent-Iványi István európai parlamenti képviselővel, Eörsi Mátyás ügyvivővel és Léderer Andrással, az SZDSZ Új Generáció elnökével együtt látogatott Marosvásárhelyre. Ezt megelőzően, pénteken a tusnádfürdői EU-táborban vett részt, ahol többek között Korodi Attila környezetvédelmi miniszterrel, valamint az RMDSZ európai parlamenti képviselőivel, Winkler Gyulával és Sógor Csabával is találkozott.

A megbeszélés után az RMDSZ elnöke közölte, a találkozón áttekintették a két szervezet közötti együttműködés lehetőségeit, például az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatáspolitika területén, valamint az önkormányzatok közötti kapcsolatokban, és alkalom volt arra is, hogy beszéljenek az SZDSZ határon túli magyarsággal kapcsolatos elképzeléseiről.

– Együttműködésre van szükség Magyarország és Románia, illetve Magyarország és az erdélyi magyarság viszonylatában – mondta az RMDSZ elnöke, aki szerint közös nevezőre ma is van példa a magyarországi pártok és a határon túli szervezetek között, hiszen a magyar politikusok Brüsszelben és Strassbourgban is együttműködtek számos kisebbségjogi kérdésben.

Az SZDSZ elnöke gratulált az RMDSZ-nek sikeres választási szerepléséhez. Úgy értékelte, az RMDSZ kitűnő eredményt ért el a választásokon, és ezáltal a szövetség bebizonyította, hogy erős képviseletet biztosít az erdélyi magyarságnak, az SZDSZ pedig határozottan támogatni kívánja azt a konstruktív politikát, amelyet az RMDSZ immár 18 éve képvisel a romániai politikai életben.

Fodor Gábor leszögezte: az SZDSZ a leghatározottabban ellenzi azt, hogy a magyarországi politikai megosztottságot exportálják a határon túli magyar közösségekbe. Az SZDSZ arra törekszik, hogy a nemrégiben elindított programja szellemében, az összes magyarországi párttal és a határon túli magyar szervezettel párbeszédet folytasson, annak érdekében, hogy a magyarországi politika, de a magyar nemzetpolitika viszonylatában is megtalálják a közös pontokat. Mint mondta, az SZDSZ immár más hangsúlyokkal kívánja megjeleníteni a párt politikáját a határon túli magyar közösségek vonatkozásában is. Rámutatott: a liberális nemzetfogalom befogadó, a liberálisok felelősséget éreznek mindazok iránt, akik határon túl magyarnak vallják magukat, ott mind az egyén, mind a közösség számára az autonómia jelenti a legjobb megoldást.