Mire kellenek a RER-es műanyagzsákok Váradon?

Mire kellenek a RER-es műanyagzsákok Váradon?
Nagyvárad – Elindult a szelektív hulladékgyűjtés Nagyváradon. Ám sokan nem is tudnak róla, mivel csak egy műanyagzsákot kaptak. Nézzük, mi is itt a lényeg.

Műanyagzsákokat dobáltak be az elmúlt napokban a RER alkalmazottai a nagyváradi magánházakhoz. Többen érdeklődtek, miért. Nos, mint pár napja már megírtuk, felavatták a biharpüspöki szelektív hulladékgyűjtő, és feldolgozó állomást, amely lehetővé teszi azt, hogy Nagyváradon és környékén beindulhasson a szelektív hulladékgyűjtés. Ehhez kell a lakosság aktív közreműködése.

Hogy megy ez?

A bihari megyeszékhelyen alkalmazott eljárás szerint két ún. frakcióra bomlik szemét: száraz és nedves frakcióra. A száraz az, amit a műanyagzsákba kell helyezni: azaz minden, ami újrahasznosítható (papír, karton, műanyag, más csomagolóanyagok, alumínium, egyéb fémek, stb.) Az összes többi hulladék a már meglévő kukákba megy. A zsákot a kukával együtt kell kihelyezni. Kezdetben azonban a zsákokat csak kéthetente szállítják majd el, később ezeket is hetente. Mindez a magánházakban lakókra érvényes, mert a tömbházaknál nem zsákolás van, hanem közös gyűjtőkonténerek.

A zsákokat azokhoz dobálták be egyszerűen – legalábbis a hivatalos magyarázat szerint -, akik a kiosztáskor nem tartózkodtak otthon. Ezeket – az újrahasznosítható hulladék belehelyezése után – nem kell lezárni semmivel, csak egyszerűen kitenni a kuka mellé a szemétszállítás napján. Az eljárás szerint a zsákokat akkor cserélik majd, ha a kukásautón dolgozók úgy veszik észre, hogy azok már nagyon elhasználódtak: ekkor majd újat hagynak minden háznál. A másik variáns szerint úgy fognak eljárni, hogy minden esetben zsákkal együtt viszik el a külön gyűjtött újrahasznosítható hulaldékot, s másik zsákot hagynak ott helyette. A különválogatást már mostantól gyakorlattá kell tennie a lakosságnak.

A szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék egyébként futószalagra kerül a telephelyen, ahol kiválogatják belőle a nem értékesíthető anyagokat. A maradékot emberi munka révén válogatják szét, aszerint, hogy az papír-e, vagy fém, műanyag, stb. Ezt követően bálázzák az újrahasznosítható anyagokat, s értékesítik azokat.