Mircea Geoană lesz a NATO főtitkár-helyettese

Mircea Geoană lesz a NATO főtitkár-helyettese
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy döntött szerdán, hogy Mircea Geoanát nevezi ki főtitkár-helyettesnek – tájékoztat a NATO honlapja. Geoană október közepén veszi át tisztségét.

Mircea Geoană Rose Gottemoeller (Egyesült Államok) helyét veszi át, aki 2016-tól töltötte be ezt a tisztséget. „Örömmel jelentem be Mircea Geoană kinevezését a főtitkár-helyettesi tisztségbe. Ő a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett támogatója, és jelentős államférfiúi és diplomáciai tapasztalatát fogja gyümölcsöztetni ebben a tisztségben. Ő lesz az első román, aki betölti ezt a pozíciót” – idézi a NATO közleménye Stoltenberget, aki értékelte a leköszönő Rose Gottemoeller munkáját. A NATO honlapja emlékeztet, hogy Mircea Geoană korábban a román szenátus elnöke volt, betöltötte a külügyminiszteri tisztséget és évekig Románia washingtoni nagyköveteként dolgozott. Mircea Geoană az Aspen Románia Intézet alapítója és elnöke. Mindeddig, román állampolgárként Sorin Ducaru töltötte be a legmagasabb pozíciót a NATO-ban – ő 2013 és 2017 között a főtitkár asszisztense volt.

Elismerés

Kinevezésem Románia tevékenységének elismerése – nyilatkozta szerdán Mircea Geoană, miután kinevezték a NATO-főtitkár helyettesének. „Büszke vagyok arra, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár engem nevezett ki a következő főtitkár-helyettesnek. Ez egyidőben egy hatalmas kihívás és egy lehetőség, hogy a NATO érdekeit képviseljem, amely több mint egymilliárd polgár biztonságát szavatolja. Diplomáciai és politikai karrierem során folyamatosan támogattam a transzatlanti kapcsolatokat és Románia euro-atlanti integrációját. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebbe a kulcsfontosságú pozícióba neveztek ki, ez egyszersmind elismeri Románia fontos szerepét a NATO-ban” – írta Facebook-bejegyzésében Geoană.