Mintegy 350 ezer tanulót várnak a hetedikesek és nyolcadikosok hétfőn kezdődő próba-képességfelmérője

Mintegy 350 ezer tanulót várnak a hetedikesek és nyolcadikosok hétfőn kezdődő próba-képességfelmérője
Hétfőn kezdődik a hetedikesek és nyolcadikosok országos próba-képességfelmérője. A próbavizsgára mintegy 350 ezer tanulót várnak.

Hétfőn román nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán anyanyelvből mérik fel a diákok tudását. Az eredményeket március 22-én teszik közzé.
A tanügyminisztérium közleménye szerint a próbavizsgázó tanulóknak minden nap 8 óra 30 percig kell elfoglalniuk helyüket a teremben, 9 órakor osztják ki a tételeket, és két óra áll majd rendelkezésre ezek kidolgozására.

A tételsorokat az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ szakemberei állítják össze, a javítást pedig minden esetben a vizsgázó diák iskolájában tanító két pedagógus végzi, “objektív és egységes kiértékelést biztosító kulcs alapján”.

A próba-képességfelmérő eredményeit iskolán, illetve osztályon belül beszélik meg, és a tanuló vagy szülő igénylésére a kapott jegy bekerülhet a naplóba is.
A szimuláció célja hozzászoktatni a tanulókat a vizsgakörülményekhez, felmérni a tudásukat és pótolni az esetleges hiányosságokat, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a júniusban immár élesben zajló országos tudásfelmérőn – mutat rá még a szaktárca közleménye.

www.agerpres.ro