Mintegy 16 millió lej értékben utaztak ingyenesen az egyetemisták vonattal februárban

Mintegy 16 millió lej értékben utaztak ingyenesen az egyetemisták vonattal februárban
2017 februárjában több mint 355.000 ingyenes vonatjegyet és 4.400 havi bérletet bocsátott ki az egyetemi hallgatók számára a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege. Ez körülbelül 70 százalékkal több, mint 2016 februárjában, az állam által elszámolandó összeg meghaladja a 15,7 millió lejt – közölte az AGERPRES hírügynökség kérésére a vasúttársaság.

2016 februárjában 209.000 kedvezményes jegyet és körülbelül 1.000 bérletet igényeltek az egyetemisták, ezek száma jelenleg négyszer nagyobb.

Februárban az országban utazó személyek több mint 10 százaléka egyetemi hallgató volt.

A kormány januárban elfogadott sürgősségi rendelete szerint februártól ingyen utazhatnak a vasúton a nappali tagozatos egyetemisták. A felsőoktatási intézményekben tanuló diákok bármilyen belföldi vonatjáraton ingyenesen utazhatnak, de csakis másodosztályon.

A CFR azt javasolja a hallgatóknak, hogy idejében szerezzék be vonatjegyüket, hogy elkerüljék a kellemetlen helyzeteket. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ingyenes vonatjegyet is ki kell váltaniuk, hogy az állam is követni tudja a vasúti szolgáltatásokat igénybe vevő diákok számát, de a kétszer eladott jegyek és a zsúfoltság elkerülése miatt is fontos.

A diákoknak kötelességük érvényes vonatjeggyel, diákigazolvánnyal és személyazonossági igazolvánnyal rendelkezni az utazás ideje alatt. Amennyiben nem váltanak jegyet, az ellenőröknek jogukban áll megbüntetni őket, ugyanis az érvényes diákigazolvány nem helyettesíti az ingyenesen kiváltott vonatjegyet – hangsúlyozza a vasúttársaság.

www.agerpres.ro