Mint tengeri csillag dagálykor

Mint tengeri csillag dagálykor
Nagyvárad- Szombaton 20 éves érettségi találkozóját tartotta a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 1995-ben végzett első két osztálya. Délelőtt szentmisén vettek részt a Székesegyházban.

A rendszerváltozást követően 1991-ben kezdett el működni a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Nagyváradon két osztállyal. Az első tanévben a mostani Szacsvay-iskola Eminescu/Szaniszló utcai főépületében, majd a következő év első hónapjaiban az Ady-líceum épületében tartották az óráikat délutánonként. Ezt követően lettek biztosítva olyan infrastrukturális körülmények a Kanonok soron, hogy immár ott folytathatták a tanulmányaikat, délelőttönként. Az A osztályba 30 diák járt és Mons. Fodor József általános helynök volt az osztályfőnök, míg a B-be 26, és Moldován Lajos volt az osztályfőnök, az iskolaigazgatói tisztséget pedig Fodor Ferenc töltötte be.
Ennek a két osztálynak a volt tanulói találkoztak tehát múlt szombat délelőtt, hogy a viszontlátás örömének kibontakozását a Székesegyházban tartott szentmisével kezdjék. A szertartás bevezetőjében Mons. Fodor József azt emelte ki: hálaadásra gyűltek össze, hogy 20 év elteltével megköszönjék Istenek azt a sok kegyelmet, melyekben részesítette őket, és közösen emlékezzek az együtt töltött évekre, hiszen van mire. Életük talán legszebb időszakát jelentette számukra a középiskolás esztendők, szépek voltak, fiatalok, teli küzdeni vágyással, oktatóik pedig őszinte szeretettel próbálták arra nevelni őket, hogy amikor majd önállóan indulnak el az útjainkon, s saját felelősségükre hoznak döntéseket, mindig a jót és a helyeset tudják választani. Hozzátette: lehet, hogy nem értek el világraszóló sikereket vagy nem futottak be eddig látványos karriereket, de azért mindent megtettek annak érdekében, hogy helyt álljanak és boldogok legyek. Azt kívánta nekik: a Kármelhegyi Boldogasszony legendájában szereplő lovaghoz hasonlóan mindig térjenek haza és vigyenek fényt, világosságot.

Osztályfőnöki órák

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt, a prédikáció pedig azért is volt érdekes, mivel dr. Gábor Elemér atya elmélkedett, aki a B osztály diákja volt annak idején, s jelenleg az egyik budapesti plébánián teljesít szolgálatot. Rövid elmélkedésében úgy fogalmazott: azért jó kifejezni a hálát, mert napjainkban sajnos kevés ember érez késztetést erre, holott közösen emlékezni, illetve hálát adni felemelő és felszabadító érzés. Ugyanakkor a találkozót ahhoz a természeti jelenséghez hasonlította, amikor dagálykor a tengeri csillagok úgymond fellégezhetnek, mert jobb és kellemesebb nekik.
A mise után szokás szerint osztályfőnöki órákkal folytatódott az érettségi találkozó, este pedig bulival.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .