„Mint Nagyváradon, még sehol…”

„Mint Nagyváradon, még sehol…”
Cristian Danci, a Nagyváradi Bihar FC labdarúgója számos pályán járt már, de mint mondja sehol sem szeretik annyira a focit, mint Váradon: „8000 néző egy II. Ligás meccsen?” – csodálkozik rá.

A Bihar FC balhátvédje, Cristian Danci kilenc éves korában a Temesvári Banatul ISK együttesében kezdte a pályafutását Toma Dobândă edző irányítása mellett. Alig érte el a nagykorúságot, s leigazolta a Temesvári Politehnica, amelynek második számú csapatával, 2006. őszén játsszotta első másodosztályú bajnoki találkozóját: Poli II.–Nagybánya 2–0. Két évvel később igazolt a Nagyszalontai Libertyhez, majd 2010-ben került kölcsönbe jelenlegi alakulatához, a Bihar FC-hez. Szinte állandó kerettag lett, s a múlt héten szombaton igen fontos és pontos szabadrúgást végzett el a Dévai Mureşul elleni mérkőzés 94. percében: lövése nyomán a labda a hálóban, a három pont pedig a piros-kékek tarsolyában (3–2) kötött ki. A holnapi, Ploieşti-i Petrolul elleni mérkőzés előtt beszélgettünk vele.

Alapok Temesváron

Miért éppen a labdarúgás?

Ahogy szinte minden gyerek a grundon, az iskolaudvaron rúgkapálja a labdát, nekem is ez jutott osztályrészül. Magasabb szintre aligha kerülhettem volna, ha a Temesváron tanuló bátyám nem vesz a szárnayi alá, s nem irat be a temesvári tanintézetbe, majd nem sokkal később a Banatul focisulijába. Ekkor éreztem először, hogy számomra a foci nem csak hobbi, hanem egy életcél is. „Meglátjátok, egyszer még profi futballista leszek, mondtam a társaimnak…”

Igen korán és zsenge ifjoncként kerültél felnőtt együttesbe…

Azt hiszem szerencsém is volt, ugyanis Iosif Rotariu, a Politehnica második számú együttesének edzője éppen jelen volt a Poli–Banatul ifitalálkozón, jól játszottam, ez Rotinak „szemet szúrt”, s innen már egyenes út vezetett a Poli II. alakulatához. Úgy érzem a temesvári együttesnél eltöltött időszak tette le eddigi pályafutásomban a máig igen biztosan álló pilléreket. Fokozatosan kerültem be az együttesbe, s amíg az első évadban még csak 8-10 mérkőzést játszottam, addig a következőben már szinte mindegyikben alapember voltam a Poli II-nek.

Esélytelenek nyugalma

Mégis eligazoltál, s a Libertyt választottad…

Nem szívesen tettem, de a Temesvár II. kiesett a másodosztályból, viszont Szalontáról olyan hírek érkeztek, hogy szívesen leigazolnának. Kaptam az alkalmon, s egy évre aláírtam, s most már tudom, hogy nem hibáztam. Ott ugyanis már nem csak gyerekekkel játszottam egy csapatban, hanem befutott, tehetséges labndarúgókkal, akik sokat segítettek a fejlődésben. Megszűnt azonban a felnőtt együttes, végül mégsem igazoltam máshova, annak ellenére, hogy Nyíregyházán lett volna alkalmam fél évet játszani. Nem sikerült megegyezni sem játékos, sem klubszinten ezért úgy határoztam, hogy a következő idényig hátra levő részben nem folytatom…

Következett a Bihar FC-s korszak…

Kölcsönbe kerültem a váradi együtteshez, a cél az volt, hogy a csapat ne essen ki a másodosztályból. Dan Dobai edző keze alatt ezt meg is valósítottuk, s miután Vizer úr átvette a klub támogatását, mondanom sem kell,m hogy eszem ágában sem volt eligazolni. A jövő engem igazolt, hétről-hétre, majd napról-napra fejlődtünk, s mára oda jutottunk, hogy a „családunk” felkerülhet az élvonalba. Óriási dolog lenne ez számunkra, hiszen még nagyon fiatalok vagyunk, s ha már most megadatna nekünk a legjobbak között való szereplés, úgy érzem sokunk sokra vihetik még.

Mi a sikeretek, főleg az idegenbeli győzelmek titka?

Nincs itt semmi titok: minden egyes vendégszereplésünk alkalmával az ellenfelek fél vállról vettek bennünket, mi pedig az esélytelenek nyugalmával játszhattunk, jól védekeztünk, a kontráinkból pedig egy-kettő mindig beakadt. Így történt ez Déván is, amikor már senki nem bízott abban, hogy nyerhetünk, győzelmet érő gólt rúgtam szabadrúgásból. Életem eddigi legfontosabbika volt…

Pénteken bajnoki meccs. Jön az éllovas. A meccs után ki vezeti majd a tabellát?

Teljesen mindegy, hogy a hét végi forduló után ki lesz az éllovas. Nekünk az elkövetkezendő két meccsen négy pontott kell szereznünk, s akkor kezdődhet az ünneplés!

Névjegy

Cristian Danci

Született: 1988., július15., Resicabánya

Kedvenc játékos: Dan Alexa (Temesvári Poli)

Kedvenc csapat: Temesvári Poli

Hobby: lábtenisz

Kedvenc film: Gladiátor

Kedvenc színész: Russell Crowe

Kedvenc könyvek: vallásos

Címkék: , ,