Minősített emberölés miatt bűnvádi eljárás indult a Buzău megyei kórházban történt vérontás ügyében

Minősített emberölés miatt bűnvádi eljárás indult a Buzău megyei kórházban történt vérontás ügyében
Minősített emberölés miatt bűnvádi eljárás indult az ellen a férfi ellen, aki vasárnapra virradóra megölte a Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházának négy páciensét, további kilencet pedig megsebesített.

A buzăui törvényszéki ügyészség sajtószóvivője, Cătălin Radu ügyész szerint az ügyben minősített emberölés gyanújával indult eljárás. Az agresszor kihallgatása után azt is megvizsgálják, hogy szellemi képességének birtokában volt-e, amikor elkövette tettét – mondta Radu. Az ügyész hozzátette, a férfi jelenleg szigorú orvosi felügyelet alatt áll, de az alkoholelvonási tünetek több órán vagy akár több napon át fennállhatnak, és csak ezek megszűnte után tudják kihallgatni.

A săpocai neuropszichiátriai kórház egyik páciense az éjszaka folyamán egy infúziós állvánnyal több ütést mért a kórtermében fekvő páciensek fejére, majd a nők számára fenntartott szomszédos kórterem betegeit is megtámadta. Négy páciens életét vesztette, további kilencen megsérültek. A nyomozáshoz közel álló források szerint a vérontás a 208-as és a 209-es kórteremben történt, amelyekben benyugtatózott vagy ágyhoz kötött betegek feküdtek.
Az agresszor 38 éves, a Buzău megyei Săgeata községből származik, és a csütörtöki nap folyamán utalták be a kórházba alkoholelvonási tünetekkel. A támadás után megpróbált elmenekülni, egy másik beteg kórházba utalása okán az egészségügyi intézményben tartózkodó rendőrnek azonban sikerült megállítania.

Kevés a személyzet

„Megengedhetetlen, hogy hétvégén egy egészségügyi asszisztens, egy gondozó és egy ápoló felügyelje a 70 pácienst, akik pszichés problémákkal küszködnek, egyesek büntetőügyekben is érintettek. Senki nem gondolt a veszélyre, amelyet mi, a szakszervezet vezetősége a kórház vezetőségével tartott valamennyi találkozón és a minisztériumhoz küldött átiratokban is jeleztünk. Embereknek kellett meghalniuk, hogy higgyenek nekünk” – írják egy Facebook-bejegyzésben a Sanitas săpocai szervezetének tagjai. Az érdekvédelmi szövetség képviselői hangsúlyozzák, a kórházi alkalmazottak által kapott veszélyességi pótlékot 75 százalékról 50 százalékra csökkentették, arra hivatkozva, hogy „nincs pénz”. Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint az éjszakai váltásban „az érintett kórházi pavilonban egy orvos, hét asszisztens és három ápoló volt, valamint két munkás, akiket a veszélyesnek nyilvánított betegek felügyeletével bíztak meg”.

Belső vizsgálat

Sorina Pintea egészségügyi miniszter személyesen koordinálja a săpocai neuropszichiátriai kórházban indított belső vizsgálatot. Egy Facebook-bejegyzésben a tárcavezető azt írja, folyamatosan tájékoztatta a történtekről a kormányfőt, aki elrendelte, hogy ő maga koordinálja az egészségügyi intézménynél indított vizsgálatot. „Ez egy tragikus eset, amely szigorú kivizsgálást és azonnali intézkedéseket követel meg. Mindig azt mondtuk, hogy a páciensek biztonságának és egészségének biztosítása az egészségügyi rendszer fő küldetése, és minden eljárásbeli hibát azonnal korrigálni kell, hogy elejét vegyük a hasonló tragédiáknak. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családoknak, ugyanakkor biztosítjuk őket arról, hogy akik vétkeseknek bizonyulnak, fizetni fognak” – áll még Sorina Pintea bejegyzésében, aki vasárnap reggel kiküldte a tárca ellenőrző testületét a kórházhoz.

www.agerpres.ro