Minősített emberölés gyanújával emeltek vádat a láncbalesetet okozó besztercei fiatal ellen

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Minősített emberölés gyanújával emeltek vádat az ellen a 16 éves fiatal ellen, aki január elején ittas állapotban láncbalesetet okozott, amelynek során két személy meghalt és további négy súlyosan megsebesült. Az ügyészek szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a fiú szándékosan követte el tettét.

A fiatal előzetes letartóztatásban várja, hogy kitűzzék az első tárgyalás időpontját. A besztercei ügyészség előbb gondatlanságból elkövetett emberölés, vezetői engedély nélküli gépkocsivezetés, gondatlanságból elkövetet testi sértés, a baleset helyszínének elhagyása, ittas vezetés és forgalmi engedély nélküli gépkocsival való közlekedés gyanújával indított nyomozást.

Utólag a Beszterce-Naszód megyei ügyészség megváltoztatta egyes bűncselekmények besorolását, gondatlanságból elkövetett emberölés helyett minősített emberölésre, gondatlanságból elkövetett testi sértés helyett minősített emberölési kísérletre, mert – amiként az AGERPRES hírügynökség kérdésére az ügyészek fogalmaztak – ‘a bizonyítékokból úgy tűnik, hogy a gyanúsított szándékosan rohant bele az embercsoportokba’.

A fiatalt minősített emberölésért 15-től 25 évig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, minősített emberölési kísérletért 10-20 évet kaphat, amihez hozzájönnek még a többi bűncselekményért megítélhető büntetéstételek.

A 16 éves fiú január 5-én, súlyosan ittas állapotban Turjágón (Tureac) és Marosborgón (Mureşenii Bârgăului) három balestet okozott, 6 személyt elgázolt. A balesetben egy 16 és egy 14 éves lány meghalt, két másik – egy 11 és egy 10 éves lány, valamint egy 36 éves nő többrendbeli sérülést szenvedett.

www.agerpres.ro