Minőségi borok versenye volt

Minőségi borok versenye volt
Szatmár megye – Örvendetes, hogy újabb borfajtákat hoznak a versenyre a borászok, és döbbenetes hogy a vörös borok milyen jó eredményt érnek el a versenyen mondta Komáromi József, a zsűri elnöke.

Hamvas Béla egyik esszéjének mottójával „Végül ketten maradnak: Isten és a bor” tette emlékezetessé a szombaton megrendezett túrterebesi borversenyt Komáromi József, a zsűri elnöke, aki azt is elmondta, hogy a bornak több mint hatezer éves írott és több mint nyolcezer éves szájról-szájra terjedő történelme van, ezáltal a bor örökérvényű igazságokat hordoz magában. A borban minden benne van, elsősorban az, amit az ember Istentől kapott. Túrterebesen szombaton rendezték meg a borversenyt, mely 32 bormintát (20 fehér bor és 12 vörös bor) kóstolhatott meg a Komáromi Józsefből, Umhauzer Valériából, Bencze Zoltánból álló zsűri. A zsűri tagjai a borok kóstolgatása közben értékes tanácsokat és ötleteket adtak a jelen lévő borászoknak. A vörös borok díjazása nagy fejtörést okozott a zsűritagoknak, hiszen saját bevallásuk szerint sok jó bormintát hoztak a gazdák a versenyre. Komáromi azért választotta a Hamvas Béla idézetet, mert meglátása szerint a túrterebesi borászok átérzik annak teljes mondanivalóját, hiszen azon hit nélkül nem tudnának ilyen jó minőségű borokat előállítani. Örömének adott hangot azért mert a borászok új szőlőfajtákkal is kísérleteznek, de a hagyományos szőlőfajtákat is megtartják, hiszen némelyikkel (bakator, leányka) érdemes foglalkozni. A zsűri tagjai a fehér borok között 12 arany, 5 ezüst és 2 bronzérmet, a vörös borok között pedig 8 arany, 2 ezüst és 1 bronz érmet osztottak ki. A legjobb bornak járó elismerést a Nagyarany díját egy túrterebesi borászhölgy, Elek Margaréta vehette át a tramini fajtáért.

Díjazott fehér borok

Arany érem: Elek Margaréta (tramini, radames, rizling-savignon blanc), Oláh János és Csaba (muscat ottonel, cuveé, bachus, olasz rizling), Oláh Zsolt (sárga muskotály, saszla, rizling), Prukker Ferenc (vegyes, vegyes).

Ezüst érem: Reizer György (savignon blanc), Nagy József (cuveé), Kornis Sándor (cuveé), Oláh János és Csaba (királyleányka), Elek Margaréta (leányka).

Bronz érem: Oláh Gizella (leányka), Kiss Kálmán (muskotály-királyleányka).

Díjazott vörös borok

Arany érem: Reizer György (merlot, cabarnet savignon), Oláh János és Csaba (cabarnet savignon, donfelder, cuveé barrique, acolon, zweigelt), Oláh Zsolt (donfelder).

Ezüst érem: Prukker Ferenc (vegyes), Oláh Zsolt (zweigelt).

Bronz érem: Prukker Ferenc (vegyes).