Miniszteri rendelet: Tilos a házi feladat büntetésként való alkalmazása

Miniszteri rendelet: Tilos a házi feladat büntetésként való alkalmazása
Tilos a házi feladat büntetésként való alkalmazása – erről szóló rendeletet írt alá Mircea Dumitru oktatási miniszter.

A rendelet értelmében tilos büntetési célzattal nagy mennyiségű vagy egy bizonyos gyakorlat ismétlésére alapuló házi feladatot adni a tanulóknak.
A rendelet azt is előírja, hogy a felhagyott házifeladat-mennyiség megoldása legfeljebb 2 órát vehet igénybe, és szem előtt kell tartani azt is, hogy az iskolai és az iskolán kívüli tanulási idő ne haladja meg az 5-8 órát.
Előkészítő osztályban nem lesz házi feladat, és az elemisták, illetve az 5-8. osztályos tanulók a vakációk idejére nem kapnak otthoni munkát – áll még a rendeletben.
Ez ugyanakkor a tanulók felkészültségétől függő differenciált házi feladatokról is rendelkezik. Eszerint lesznek közepes nehézségi fokú házi feladatok, amelyek az osztály minden tanulójára érvényesek lesznek, ugyanakkor alkalmanként úgynevezett pót házi feladatot is kaphatnak majd a diákok, például olyan esetekben, amikor lemaradást kell behozniuk.
A rendelet értelmében félévente egy alkalommal egy összefoglaló jellegű, terjedelmesebb dolgozat elkészítését kérhetik a pedagógusok házi feladatként, minden tantárgyból.

AGERPRES/(RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro