Miniszteri látogatás

Akt.:
Fotó: Laura Goarnă
Fotó: Laura Goarnă
Állok a Kolozsvári repülőtér hatvan méter széles beton sávján. Előttem a messzeségbe vesző leszállópálya, melyet, ha befejeznek, akkor 3.500 m hosszú kell, legyen, ahhoz, hogy megkapja az engedélyt a világ legnagyobb repülőinek landolására, fogadására.

Kolozsvárra érkezett munkalátogatásra Lucia Varga Vízügyi, erdészeti és halászati ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. A Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér kifutópályájának bővítésével kapcsolatos munkálatokat tekintette meg. Érdekelte, miként használták fel a beruházással kapcsolatos pénzeket. A sajtó képviselőit is meghívták a munkalátogatásra.

A kolozsvári hivatalosságok bizonyítani akarták, mire is, használják fel a kormánytól kapott, a repülőtér bővítésére szánt pénzeket. Az anyagiak Kolozsvár városának hivatalosságaihoz eljutottak. Végső cél, a kolozsvári repülőtér a világ legnagyobb repülőit is, tudja fogadni.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy minőségi munkára van szükség, mert az már bebizonyosodott, hogy az országban vízügyi munkálatokra, mint a Szilágy megyei Krasznán vagy a Gorj megyei Cărbuneşti-en úgy adtak ki anyagiakat, hogy azok munkáiban súlyos hibákat észleltek.

Gheorghe Ioan Vuşcan prefektus igyekezett megmagyarázni, hogy ez nálunk, a szigorú felügyelet következtében, nem fordulhat elő. A kisebb lemaradásokat be fogják pótolni.

Közben a feltúráztatott erőgépek, üres markoló kupáikat felemelve, a levegőben azokat forgatták. Tehát megragadó látványosságban sem volt hiány. Nem beszélve arról, hogy a dolgozó munkások tevékenysége sem volt hatástalan. Hiszen a kifutópályának az a része, melyet nekünk mutattak az, lápos ingoványos talajra épül, ami köztudott sokkal több pénzt emészt fel.

Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke szerint minden adott arra, hogy ezt a 2100 méteres szakaszt október 15.-től használatba adhassák. Addig azokat a betonon levő kisebb repedéseket, melyeket saját szemünkkel is láthattunk, ki fogják javítani.

Ioan Oleleu, a Kolozs Megyei Tanács egyik alelnöke a kisajátítási munkálatokkal kapcsolatban adott a sajtónak megnyugható választ.

Számomra az volt a kérdés, miért is választották az illetékesek ezt a helyet, amelynek altalajába vízfeltörés van. A víz elvezetéséhez komoly árkokat kell kiépíteni, ami felesleges költség lehet.

Pillanatnyi kérdés, mi legyen a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér elnevezése? Ami nem egy könnyű kérdés, ha az aktuálpolitika szemszögéből közelítjük meg.

Csomafáy Ferenc