Miniszteri látogatás az új sebészeten

Akt.:
Miniszteri látogatás az új sebészeten
Patriciu Achimas-Cadariu egsészségügyminiszter meglátogatta a nagyváradi megyei körházban nemrégiben átadott új sebészeti osztályt.

A miniszteri látogatásra pénteken délelőtt került sor. Az egsészségügyminisztert Gheorghe Carp a megyei kórház igazgatója vezette végig az egészségügi létesítmény harmadik emeletén kialakított modern sebészeti osztályon. A rövid, mintegy negyed órás körút után Gheorghe Carp a sajtó megjelent munkatársainak elmondta, hogy az máris üzemelő új sebészeti osztály kialakítása mintegy ötmillió euróba került és uniós forrásokból valósult meg, az önrészt a nagyváradi önkormányzat és a megyei kórház biztosította. Az egészségügyminiszter a maga során kiemelte azt, hogy az általa meglátogatott osztály megfelel a huszonegyedik század igényeinek. Kiemelte továbbá, hogy Nagyváradon hatékonynak bizonyult a kórházdecentralizáció, itt ugyanis a helyi önkormányzat tevőlegesen hozzájárul az egészségügyi intézmények fenntartásához és megfelelő működtetéséhez.

Optimista miniszter

Az újságírók arra voltak kiváncsiak, hogy miképpen fog megoldódni a háziorvosok ügye, ugyanis április 1-től hatályát vesztette a romániai háziorvosok és az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) közötti szerződés, aminek következtében az háziorvosok nem állíthatnak ki ártámogatott és ingyenes recepteket, és beutalókat sem adhatnak ki. A kérdésre válaszolva Patriciu Achimas-Cadariu elmondta, hogy az egészségbiztosító pénztár megtette kötelességét, a szerződések elő vannak készítve, és Bukarestben már több mint 220 háziorvos aláírta a keretszerződést. Hozzátette, hogy a szerződéskiegészítések módszere mindig is működött, utalva ezzel arra, hogy ezen a rendszeren a jövőben sem kíván változtatni a minisztérium. A háziorvosok egyébként többek között éppen azt nehezményezik, hogy nincs reális párbeszéd a szerződő felek között, és mindig egyoldalúan kényszerítik rájuk a szerződéskötési feltételeket.

Pap István