Miniszteri összefoglaló a látogatásról

Miniszteri összefoglaló a látogatásról

Bihar megye – Nagyváradi látogatásának összefoglalóját „adta át” pénteken délben Borbély László miniszter az újságíróknak az RMDSZ székházában. Ha polgármester lesz, másnap lemond a tárcavezetésről, jelentette ki.

A miniszter pár perces késéssel érkezett, s ezt azzal magyarázta, hogy a Habitat pentru Umanitate Alapítvány illetve a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) által kezdeményezett Voltaire utcai építkezésen betonozott. Már találkozott a belényesi alapítvány programjával egy bukaresti bemutatón, majd részt is vett már önkéntesként egy építkezésen, mondta, s nagyon figyelemre méltónak minősítette, hogy szervezéssel, lelkesedéssel rövid idő alatt házakat építenek rászorulóknak.

Ne késlekedjenek a pályázatokkal

A délelőtt, a Dacia Continental Hotelben tartott befektetői konferenciával kapcsolatban arra tért ki, hogy az ország erőteljes gazdasági fejlődése sok érdeklődőt vonz, az építőipar tavalyi mutatói 33%-os növekedést mutatnak. Borbély László szerint az ország adótörvényei „igen barátságosak” a külföldiekkel, ami szintén vonzerő. A befektetőknek és az önkormányzatoknak azt javasolta, megfelelő emberekkel jó pályázatokat készíttesenek, mert nyílik a csap, melyen EU-s pénzekhez lehet jutni, és ebben a minisztérium a tölcsér szerepét tölti be. Az első szerződéseket már április végén meg is kötik.

Remények polgármesterségre

Újságírói kérdésre tudatta a miniszter, hogy a minisztériumnak 70 millió leje van arra, hogy segítse az önkormányzatokat olyan lakások építésében, melyet azok foglalhatnak el, akiknek visszaszolgáltatott állami lakásokból kell kiköltözni. A minisztériumot államtitkárai fogják vezetni ideiglenesen, ha ő elnyeri Marosvásárhely polgármesteri székét, mondta Borbély László, hozzáfűzve, hogy sikere esetén már másnap lemond miniszteri és képviselői mandátumáról.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Befektetői konferencia a Continentál szállóban