Miniszterelnöki villámlátogatás Berettyószéplakon

Miniszterelnöki villámlátogatás Berettyószéplakon
Bihar megye – Mintegy félórás, élénk médiaérdeklődéssel körített látogatást tett péntek délelőtt Calin Popescu Tariceanu a Berettyószéplak melletti építőtelepen. Megnézte, hogyan halad a gyűjtőtó, illetve az autópálya részét képező völgyhíd építése.  

Az előre meghirdetett 9.15 órához képest alig pár percet késett Calin Popescu Tariceanu péntek délelőtt Berettyószéplakon. Helikopterrel érkezett, így nem érzékelhette, hogy milyen állapotban van az országút község előtti szakasza, azt viszont láthatta a magasból is (ami az országútról is látható), hogy több völgyhíd is épül a környéken, de a legnagyobb (az országban is) az, amihez ellátogatott. A széplakiak egy település széli dombtetőről figyelték a gépmadár érkezését, az autópályát építő Bechtel cég képviselői viszont a frissen betonozott leszállóhely mellett köszöntötték a miniszeterelnököt.

Nézelődés, magyarázás

Sajtósok hadától kísérve a kormányfő elsőként a Berettyón épülő gyűjtőtó építését nézte meg, ahol természetesen gőzerővel zajlott éppen akkor is a munka, az emberek betonoztak, stb., az út mellett szembetűnően tiszta kamionok sorakoztak. Egy nagy táblára voltak kifüggesztve a tudnivalók részletei – ennek átböngészéséhez szemüvegét kérte a miniszterelnök –, egy benfentes pedig magyarázatot fűzött mindehhez. A látogatás a völgy felett épülő viaduktnál (völgyhídnál) folytatódott, és hasonló forgatókönyv szerint zajlott: nézelődés, tervrajzok, magyarázat. (Az építkezés megkezdése után már beszámoltunk róla, hogy Bihar megye északkeleti részén az autópálya Dólya felől érkezik Berettyószéplak hatátába, ahonnan a Szilágy megyei Porc felé veszi útját. A Berettyó völgye felett építik meg az ország legnagyobb viaduktját, mely 1798,6 méter hosszú lesz, és 28 méter magas, a földben 40 méter mélységig húzódó oszlopokon fog állni. Alatta lesz az árvízvédelmi és ivóvíz gazdálkodási célokat szolgáló gyűjtőtó. Utóbbi gátja 11 m magas, 6 m széles és 1725 m hosszú.)Meglendült az építkezés

A gát tetején rögtönzött sajtótájékoztatón Calin Popescu Tariceanu elmondta: 2007 áprilisáig „szerényen” csordogált a pénz az autópálya építésére (összesen 40 millió euró), ám azt követően meglendült. Utána, december 31-ig 126 milliót fizettek ki, idén pedig 400 millió áll rendelkezésre, amiből 130-at már átutaltak. Az összesen félóráig tartó látogatás után a kormányfő visszaszált a helikopterbe, mely egy félkört írva le Széplak felett Nagyvárad irányába kanyarodott.

A miniszterelnök elégedett

Jó ritmusban halad az autópálya építése, állapította meg Calin Popescu Tariceanu Berettyószéplakon. Gondot csak bizonyos földterületek kisajátítása okoz, de ez a helyi hatóságok problémája. Legsürgetőbbnek nevezte egy Kolozsvár és Nagyvárad körzetében illetékes kirendeltséget létrehozni, mert mint fogalmazott, Bukarestből nehéz összehangolni az építkezést. Azt is fontosnak tartotta, hogy sok munkahely létesült, melyekre Olasz- és Spanyolországból is hazavárják a munkavállalókat.

Rencz Csaba