Minimalizálnák az E-k számát az élelmiszerekben

Egy egész listányi élelmiszer-adalékanyagot, úgynevezett E-ket, vizsgálnak át újra, hogy az élelmiszerek csak és kizárólag olyan adalékanyagokat tartalmazzanak, amelyek az egészségre nem ártalmasak.

Az Európa Parlament állított össze egy törvénycsomagot, amely az adalékanyagok használatát szabályozná. Ha megszavazzák a törvénycsomagot, akkor az élelmiszerek előállításához és tartósításához használt édesítők, antioxidánsok, zselésítők, és a csomagoláshoz szükséges gázok egy részét nem használhatják többé. A gyártók csak akkor használhatnak majd E-ket, ha egyértelműen bebizonyítják, hogy az élelmiszer azok nélkül nem előállítható/tartósítható, de akkor is csak az igen szigorú élelmiszerbiztonsági szűrőn átesett adalékanyagok maradnak fent a listán.

A csomagoláson az E-számok mellett fel kell tüntetni, hogy kire milyen hatással lehet az adott adalék. Például az E107 és az E110 igen erős allergiás reakciókat válthatnak ki gyermekekből. Ugyanakkor a csecsemőknek és a kisgyermekeknek gyártott élelmiszerekben semmiféle adalékanyag nem lehet. A törvénycsomagra már rábólintott az Európai Bizottság is, így nagy esély van arra, hogy néhány hónapon belül életbe lép. A most piacon lévő körülbelül 300 E-számot felülvizsgálják, és az újak már ezen a szigorú szűrőn kell átmenjenek.