Minimális elvárásaik vannak

Minimális elvárásaik vannak

Szatmárnémeti – Viorel Solschi alpolgármester a Szatmárnémeti Város Tanács ülésén arról tájékoztatta a tanácsosokat, hogy a nemrégiben leomlott, Hám János utcai zsinagóga helyén épülhetne fel a megyeszékhely könyvtára.

Solchi elmondta, hogy a terület tulajdonosa, a Zsidó Hitközség felajánlotta az egykori építmény alatti területet az önkormányzatnak egy kultúrális célú létesítmény felépítésére. Minimális elvárásaik vannak a telek tulajdonosainak, azt kérték a városvezetéstől, hogy az új építményen felismerhetők legyenek a zsidó építészet specifikus elemei, ugyanakkor kérték, hogy az újépítésű kultúrális létesítményben egy kisebb, a szatmári zsidó hitközség múltját megőrző múzeum legyen kialakítva, zsidó művekkel megtöltött könyvtárral együtt.

Solschi szerint ezek a kérések elfogadhatóak, és a felajánlást elfogadva elehetősége nyílna a megyeszékhelynek, hogy saját városi könyvtárat építsen a területre. Az önkormányzat és a Zsidó Hitközség ezzel kapcsolatos partnerkapcsolatáról szóló határozattervezet a következő tanácsülésen a meyeszékhelyi döntéshozó testület elé viszik.

Nagy Szabolcs