Minél több parkolóház, annál jobb

Először a már régen elkezdett vagy tervbe vett parkolóházak építését kellene befejezni, hangzott el a tanácsülésen. Fotó: Alexandru Nițescu
Először a már régen elkezdett vagy tervbe vett parkolóházak építését kellene befejezni, hangzott el a tanácsülésen. Fotó: Alexandru Nițescu
Kisebb vita alakult ki a csütörtöki rendkívüli helyi tanácsülésen a váradi Brașovului utcán építendő parkolóházra vonatkozó tervezet kapcsán. A PSD szerint túl sok parkolóház épül egyszerre.

A Brașovului utcai parkoló építése is egy olyan terv, amelyet az elmúlt időszakban folyamatosan módosítottak. A csütörtöki rendkívüli tanácsülésen is megszavaztak két, a parkolóház építéséhez köthető határozattervezetet. Az egyik előterjesztés kimondja azt, hogy a beruházást a Közterület-fenntartó Vállalat fogja lebonyolítani. A napirendi pont vitáján a szociáldemokrata párti (PSD) Liviu-Mihai Sabău-Popa kijelentette, hogy a PSD-frakció tartózkodni fog a szavazáskor, mert megítélésük szerint először a már régen elkezdett vagy tervbe vett parkolóházak építését kellene befejezni, konkrétan a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázst, a Voința Sporttelep telkén, valamint a városháza udvarán építendő parkolóházakat és az ortodox katedrális körül építendő mélygarázst. Válaszában Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy a városháza udvarán építendő parkolóház ügyében egy védett városövezeti rendezési tervet kell készíteni, amíg ez nincs meg, addig nem kapják meg az építkezési engedélyt. Továbbá gondot okoz az, hogy a helyszín mellett a római katolikus egyház tulajdonában lévő épület kiugrik az utcafrontból, ami szintén akadálya annak, hogy a parkolóház megépüljön. Azzal folytatta, hogy a Kossuth utcai mélygarázs építése újrakezdődött, a Voința sporttelepen építendő parkolóház közbeszerzési kiírását publikálták az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben, ugyanakkor az ortodox katedrális körüli mélygarázst még azelőtt kell megépíteni, hogy elkészülne ott a gyalogos övezet, hogy ne utólag kelljen feltörni a már kialakított teret. Azzal érvelt a továbbiakban, hogy a Brașovului utcai mélygarázs közbeszerzési eljárásának végigvitele több hónapos folyamat, ráadásul a város egy járóbeteg rendelőt is kell építsen az Avram Iancu kórháznak a kapott telekért cserébe, tehát ez a beruházás nem befolyásolja a többi hasonló létesítmény megépítését. A polgármester nem győzte meg érveivel a PSD-seket, akik tartózkodtak a napirendi pont szavazásakor, de a tervezet a liberális és az RMDSZ-szavazatokkal együtt átment a tanácson.

Vita a pénzről

Vita alakult ki a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület (APTOR) költségvetését módosító határozattervezet napirendi pontjának szavazása előtt is. A vonatkozó határozattervezet ugyanis 256.100 lejjel kiegészíti az egyesület idei évi költségvetését, mely így 6.219.100 lejre emelkedik. Hozzászólásában a PSD-s Liviu-Mihai Sabău-Popa kifejtette, hogy az egyesület nem takarékoskodik kellőképpen a rendelkezésére álló anyagi forrásokkal. Erre válaszolva Ilie Bolojan azt mondta, hogy az idén a centenáriumi évfordulóra való tekintettel több és nagyszabásúbb rendezvényeket fognak finanszírozni mind október 12-én, Nagyvárad Napján, október 25-én, a Román Hadsereg Napján és természetesen december 1-jén is. Ilie Bolojan szemrehányást is tett a PSD-képviselőknek, amikor megemlítette: a Bihar Megyei Tanács 700 ezer eurót költ különböző kulturális eseményekre, de ebből az összegből Nagyvárad semmit sem kapott. Megjegyezte, ha a megye adott volna pénzt a váradi önkormányzatnak is, akkor ez utóbbi minden bizonnyal több pénzt tudott volna megspórolni a kulturális rendezvényeken. A határozattervezetet az RMDSZ és a PSD-frakciók ellenszavazatai mellett szavazta meg a helyi tanács.

Fűtés

Az ülés végén Kis Gábor RMDSZ-es helyi tanácsos megjegyezte, hogy a Kolozsvári és az Averescu úton lévő tömbházakat is illene már hozzácsatlakoztatni a távfűtési rendszerhez, ugyanis már legalább két éve várnak erre. Ilie Bolojan ennek kapcsán kifejtette, hogy a két tömbház csatlakoztatása ez év végéig megtörténik. Kiemelte, hogy az említett tömbházak a múlt század ötvenes éveiben épültek, tehát már túl régi építésűek ahhoz, hogy a tömbházak hőszigetelés-rehabilitációs programjához pályázhassanak. Másfelől az önkormányzat prioritásai közé tartozik minél több tömbházat a város távfűtési rendszeréhez csatlakoztatni, mert máskülönben ezek a gázfűtéses rendszert választják.

Pap István