„Mindig tudományra éhesen jöjjetek”

„Mindig tudományra éhesen jöjjetek”
Nagyvárad – Találjuk meg minden gyerekben az értéket, hiszen a Jóisten egy céllal vezette őket felénk – mondta Vad Márta iskolaigazgató évnyitó beszéde során, az Ady Endre Középiskola ünnepségén.

Kirkósa Enikő, az Ady Endre líceum tanára köszöntötte hétfőn délelőtt az iskola udvarán összegyűlt kicsiket és nagyokat, bemutatva egyúttal a meghívottakat és felszólalókat, majd Vad Márta iskolaigazgató szólt az egybegyűltekhez. Amint Szent-Györgyi Albert megfogalmazta, a jövő olyan lesz, mint a ma iskolája, hangzott el. A diákok egy részét ma hozták el először szüleik, mások pedig mintha második otthonukba érkeznének. Mindannyiukat szeretettel várják a tanárkollégák, akik között vannak, akik saját gyermekük évnyitójára nem mentek el, hogy most itt lehessenek. „Épp ezért, fogadják a szülők nagy nagy szeretettel az osztályfőnökök feléjük nyújtott kezét” – mondta az iskola új igazgatója, aki egyúttal azt kívánta kollégáinak, hogy tudják megtalálni minden egyes gyerekben az értéket, hiszen a Jóisten egy céllal vezérelte őket felénk, azért, hogy felfedezzük bennük az „elrejtett gyémántot”.

Köszönet

Később az igazgató a „gólyákhoz”, azaz az ötödikesekhez és a kilencedikesekhez intézte szavait, azt kívánva nekik: mindig tudományra éhesen jöjjenek az iskolába, s tartsák ébren magukban a tudás felett érzett boldogságot, hiszen így lehet egyre jobb az iskola, s a jövőnk is egyúttal.
Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes köszöntötte azokat a diákokat, akik a viszontlátás örömével fogadják tanáraikat, de azokat is, akik talán félelemmel lépték át a tanintézet küszöbét. Mindannyiuknak azt tanácsolta: forduljanak bizalommal az iskola tanári karához. Sok sikert kívánt a vizsgára készülőknek, akiknek most különösen sokat kell tanulniuk, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessék el.
Biró Rozália szenátor Szent-Györgyi Albert gondolatához fűzte hozzá: ha ma ilyen az iskola, akkor jó, szép, derűs, kiváló és minden bizonnyal eredményes jövőnk is lesz. Hála Istennek, hogy a diákok bizalommal tekinthetnek a jövő felé, nagyszerű, hogy lehet magyarul tanulni és beszélni, az iskola tanárai számára pedig hivatásuk elsődlegesen fontos. Biró Rozália egyúttal megköszönte Tóth Márta leköszönő iskolaigazgatónak azt a sok-sok évet, melynek folyamán több időt töltött az iskolában, mint a családjával, miközben nagy emberséggel, mosolygó szigorral tudta valóra váltani az intézkedéseket, szelíd határozottsággal és következetes munkával tette olyanná a tanintézetet, amilyen ma. „Reméljük, nagyon sokáig lesz nagyra becsült tanárként, osztályfőnökként itt közöttünk. Nagy tapsot neki.” – mondta, majd miután az egybegyűltek megtapsolták a volt iskolaigazgatót, Coelho szavait idézte: tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőségeket, tanulni pedig annyit jelent, élni a lehetőségekkel. A pedagógusoknak azt kívánta, merjék megmutatni a lehetőségeket a diákoknak pedig azt, hogy minden lehetőséget legyen bátorságuk kipróbálni.

A strázsán

Pék Sándor római katolikus plebános Ady Endre Intés az őrzőkhöz című verséből kiindulva fejtette ki: úgy kell vigyáznunk a strázsán, hogy az iskola az élet értelmének megismeréséhez segítse hozzá a diákokat. Csak az tudja megérteni, hogy milyen értékes és egyedi teremtményei vagyunk Istennek, aki érzi, hogy Isten szeretetéből ered a lényünk, s csak e szeretet által fedezhetjük fel az élet értelmét, s találhatjuk meg hivatásunkat a világban. Szólt egyúttal a virtuális kapcsolatok túlburjánzásáról, a személyes kapcsolatok hiányáról, majd – Böcskei László megyés püspök üdvözletét tolmácsolva – felsorolta, hogy Ferenc pápa szerint milyen hozzáállás szükséges a boldog élethez: például éljünk és engedjünk élni, adjuk át magunk másoknak, higgadtan, békésen vezessük életünket, legen egészséges érzékünk a szabadidőhöz, pihenéshez, tiszteljük és óvjuk a természetet, ne legyünk negatívak, ne térítgessünk másokat, tiszteljük a másik hitét.
Szabó Csaba, a szülőbizottság elnöke elismerő szavakkal illette a tanintézetet – mint mondta, a kilencedikesek megnyugodhatnak, hogy a térség legjobb gimnáziumát választották, a szülőknek pedig azt tanácsolta: ne tekintsék gyerekmegőrzőnek az iskolát, jöjjenek és vegyenek részt a tevékenységekben. Végül megköszönte Tóth Márta 18 éves munkáját és egy virágcsokort nyújtott át a volt igazgatónőnek.

Köszöntések

A megnyitó során az ötödikesek osztályfőnökei név szerint szólították diákjaikat és adtak át nekik egy-egy nyakkendőt az iskola részéről, s ugyancsak nyakkendőt kapott minden egyes kilencedik osztályos is. Ezt követően az iskola különleges eredményt elérő diákjai köszöntötték az ötödikeseket és a kilencedikeseket, majd Ady Endre Adja az Isten című verse hangzott el Papp Zsófia nyolcadikos diák tolmácsolásában, végül pedig a hetedikes Baranyi Tünde népdallal zárta az évnyitót.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .